TISZK - szakképzésfejlesztés vagy kényszerpálya? 2008. szeptember 1. (hétfő) 16:56Aláírták a Szakképzés-szervezési Társulást az érintett önkormányzatok vezetői a Megyeházán.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat két Szakképzés-szervezési Társulást (Térségi Integrált Szakképzõ Központot) hozott létre szakképző intézmények fejlesztésére a Sajó-völgyben és Zemplénben Kazincbarcika, Ózd, Edelény, Encs, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Mezőkövesd intézményfenntartó önkormányzatokkal együttműködve.

[461_2.jpg] 12.jpg 


A társulási megállapodás aláírására a Megyeházán került sor, Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és a partner önkormányzatok polgármestereinek részvételével. Az együttműködés célja, hogy a szakképzés fejlesztéséhez hagyományos és új forrásokhoz jussanak a fenntartók, hiszen a szakképzési hozzájárulás igénybevételének feltétele a jogszabályi változások következtében a térségi tervezés, együttműködés. A regionális fejlesztési és képzési bizottság (RFKB) törvényi szabályozáson alapuló, szakképzésre vonatkozó előírásait a társulás keretén belül kötelezően végre kell hajtani.

[461_1.jpg] 2.jpg 


A megyei önkormányzat partnereivel 6 pályázatot nyújtott be (TÁMOP, TIOP) eddig két Térségi Integrált Szakképző Központ létrehozására, valamint az infrastrukturális feltételek javítására. Az első fordulóban két pályázat továbbjutott, a további 4 pályázat elbírálása folyamatban van. A projektfejlesztés során elkészült a szükségletfelmérés, a megvalósíthatósági tanulmány, a projektirányítási, együttműködési modell, fenntarthatósági, esélyegyenlőségi terv, valamint a 2,8 milliárd forintos költségvetés. A támogatásról eddig még nem született döntés, amennyiben minden pályázat nyertes lesz, a támogatás jelentős fejlesztést eredményez a TISZK-ben résztvevő szakképző intézmények számára a közösségi funkciók, pedagógiai szolgáltatások igénybevétele, szervezet- és tananyagfejlesztés, pedagógus-továbbképzés, szakmai, informatikai eszközök beszerzése, szakképző központok, intézmények korszerűsítése, infrastrukturális feltételek javítása terén.

 [461_0.jpg] 5.jpg


A jogszabályi változások következtében a TISZK létrehozása egyfajta kényszer, hiszen így juthatnak fejlesztési forrásokhoz a fenntartók. A pályázati program a jelenlegi szakképzési rendszer számos problémájára kínál megoldást, ugyanakkor a gyakorlati munka, együttműködés során érdekellentétek merülhetnek fel. Jelentős szervezést igényel a tanulók utaztatása a szakképző központokba, a modulrendszerű oktatás, a szakmacsoportok fejlesztése, a tanügyi dokumentumok, pedagógiai programok, tantervek, minőségirányítási programok összehangolása a különböző településeken működő szakképző intézményekben.

Vissza