Augusztus 20.- Államalapító királyunkra emlékeztünk2008. augusztus 20. (szerda) 16:48Államalapító Szent István királyunkra emlékezett megyénk lakossága augusztus 20-án. Számos településen tartottak megemlékezést ebből az alkalomból.

Dr. Ódor Ferenc a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke több településre is ellátogatott és a lakossággal együtt ünnepelt. Az ünnepségsorozat már 19-én megkezdődött. A közgyűlés elnöke kedden délután Léhen, a település első emberével közösen faluzászlót avattak, és a lakosokkal együtt ünnepeltek. 20-án délelőtt az ináncsiakkal, délután pedig alsóvadászi, majd a bodrogkeresztúri lakosokkal emlékeztek meg Szent István királyunkról.

[454_1.jpg] augusztus 201.jpg 
 

 Az elnök beszédében hangsúlyozta: Augusztus 20-a Szent István ünnepe. Azé a királyé - első királyunké -, aki a magyar államot megalapította. Szent István ünnepén Szent István örökségével kell számot vetnünk. Arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy jól bántunk-e első királyunk örökségével. Gyarapítottuk, vagy hanyagságunk, alkalmatlanságunk, felelőtlenségünk következtében zsugorodott-e a ránk hagyott vagyon? Tette fel a kérdést dr. Ódor Ferenc, majd továbbfűzte gondolatait: Szent István, Géza munkáját folytatva erősítette meg Magyarország kereszténnyé válásának folyamatát, teljesítette be ezzel egy időben az államalapítást. Ily módon a Nyugathoz való kapcsolódás művét Szent István fejezte be. A kereszténység és a királyi hatalomban testet öltött magyar állam első királyunk legmaradandóbb öröksége. István azért akarta a keresztény-germán mintáknak megfelelő államot létrehozni, hogy ezzel egy önmagát a külső és belső támadásoktól megvédeni képes, tagjaiért felelősséget érző, értük tenni tudó, összetartó közösséget hagyjon az utána következő évszázadokra. Az elnök hangsúlyozta: Szent István életművével biztosította a magyar nemzet fennmaradását. A magyar államisággal, annak hagyományainak megteremtésével, egy közösség olyan intézményi kereteit hozta létre, amely évszázadokon keresztül Közép-Európa befogadó nemzetévé tette a magyart. Amely lehetővé tette, hogy a magyar államiság, az ehhez kötődő jogok, kötelességek, kötelékek, azaz a közösséghez tartozás érzése az idők folyamán mind a mai napig gerincként tartsa a nemzetet. Szent István tevékenységét és örökségét méltatva nem kerülhetjük meg, hogy a jelen tükrébe nézzünk- mondta dr. Ódor Ferenc. Nem bújhatunk ki a kérdés alól: milyen állapotban van ma István örökségének legmaradandóbb eleme, a magyar állam? Magyarország ma gyenge. Azért gyenge, mert a magyar állam rosszul működik. Ma azt láthatjuk, hogy az állam nem a problémák megoldásának eszköze, hanem a probléma maga. Tévedés ne essék: nem az állam rossz. Nem értek egyet azokkal a politikusokkal, akik azt sugallják, hogy minden, amivel az állam foglalkozik, szükségszerűen pazarló, veszteséges, rossz. Akik azt mondják, hogy az állam felett eljárt az idő. A magyar állam azért működik rosszul, mert rosszul működtetik. Mert olyan emberek kezében van az irányítás, akik nem értenek hozzá. Mert olyan kormánya van az országnak, amely ugyan hivatalban van, de nem képes az országnak jövőképet adni.

 [454_3_t.jpg] augusztus 202.jpg
 


Hernádszentandráson dr. Kovács János a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat főjegyzője mondott ünnepi beszédet, majd felavatta a település emlékdombját.

 [454_2_t.jpg] Hernádszentandrás2.jpg [454_4.jpg] Hernádszentandrás1.jpg
 


Az ünnepségeken az egyházak képviselői megáldották az új kenyeret, majd a rendezvény további részében kulturális programokkal szórakoztatták az érdeklődőket.

Vissza