36. Tokaji Írótábor2008. augusztus 15. (péntek) 12:09Irodalmi értékrendek, pályakezdés, érvényesülés - ez a témája az idei Tokaji Írótábornak.

Az írótársadalom kiválóságainak részvételével tartandó rendezvény az egyik legrégebbi regionális, nemzetközi irodalmi-közéleti fórum. A hetvenes évektől kezdődően itt vetődtek fel először olyan megoldatlan társadalmi kérdések, mint a népességfogyás, a környezetvédelem, a kistelepülések helyzete, a lakótelepi elszigetelődés vagy a határon túli magyarság sorsa, és itt foglalkoztak először a magyar irodalom európai jelenlétével.
A megnyitó előtt a házigazdák a Paulay Ede Színházban köszöntötték a 90 éves Hegyi Imrét és Hubay Miklóst, az írótábor alapítóit. Ezt követően a vendégek átvonultak a Rákóczi pincébe, ahol Serfőző Simon költő megnyitotta a tábort.

 [453_0_t.jpg] Irotabor2.jpg [453_1_t.jpg] Irotabor3.jpg
 


A Borok Házában Dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke megnyitotta „A Biblia és Tokaj évszázadai" című kiállítást. Itt megtekinthető többek között a Vizsolyi Biblia (1590), a Váradi Biblia (1661), az 1776-os lipcsei Biblia valamint az 1835-ös sárospataki Biblia. A tárlat szeptember 3-ig várja a látogatókat.

 [453_3_t.jpg] Irotabor1.jpg [453_4.jpg] Irotabor4.jpg
 


Délután a tiszaladányi református templomban emlékülést tartottak a Biblia éve alkalmából. Az összegyűlteket Koncz Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte.

[453_2.jpg] Tiszaladány1.jpg 
 


A 36. alkalommal megrendezett Írótábor augusztus 15-ig tart a történelmi borvidék fővárosában.

Vissza