Két Fehér Liliom zászló a megyében - Európai kampány a vendéglátásban a vendégekért2008. augusztus 13. (szerda) 09:27Éttermet sok szempont szerint választhatunk magunknak: közel legyen vagy távol, magyaros konyhája legyen vagy inkább egzotikus, esetleg legyen kerthelyisége, és még sorolhatnánk tovább. Hogy mit teszünk az első helyre? Talán azt, hogy finoman főzznek-e? Egy biztos: alapvetőnek tartjuk a tisztaságot. Ezt több hatóság vizsgálja és rendelet is szabályozza. Most pedig egy európai kampányt is elindítottak, melynek célja az éttermek higiéniai szintjének emelése.A "Fehér Liliom" zászló elnyerésére önként jelentkezhetnek a vendéglátóhelyek, és ha megfelelnek a higiéniai szakértők nemzetközi csapata által kidolgozott 100 pontból álló követelményrendszernek, akkor hat hónapra szóló tanúsítványt kapnak. Azután a zászló megtartásához ismételten bizonyítani kell...
A négy éve elindított kampány idén érkezett Magyarországra. A júniusi sajtótájékoztató óta nyolcan nyerték el (2008. augusztusáig) hazánkban ezt a címet, hatan Budapesten és ketten Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: az erdőbényei Magita Hotel és a miskolci Eurest Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház.
Ez utóbbi példa arra, hogy intézményi és munkahelyi vendéglátóhelyek is pályázhatnak, bár az Eurest éttermet nem csak a kórházi dolgozók vehetik igénybe.
Miért pont a Fehér liliom? Mert ez a virág már az ókortól az ártatlanság és a tisztaság jelképe.
A kampány internetes oldalán (www.feherliliom.hu) ajánlani is lehet olyan éttermeket, amelyek érdemesek a címre.
Vissza