Múzeumok Éjszakája megyénkben2008. június 24. (kedd) 13:23Az idén június 21-én hatodik alkalommal rendezték meg Magyarországon a Múzeumok Éjszakáját. Budapesten 70, vidéken pedig 160 helyszín várta a látogatókat. Óriási sikerrel.Borsod-Abaúj-Zemplén megye 10 településén 17 helyszín múzeumai, kiállítóhelyei már harmadik éve kapcsolódnak a programhoz. Az idei kínálat igazi Szent Iván-éji hangulattal várta a látogatókat megyeszerte, és minden korosztály találhatott kedvére való programot.

A kulturális „csemegék", a színes kavalkád tavaly annyi látogatót vonzott a miskolci múzeumokba, hogy a vidék leglátogatottabb rendezvényének számított.

Ez évben hivatalosan 18 órakor kezdődött a múzeumi éjszaka, de a miskolci rendezvényeken már 16 órától szép számban jelentek meg családosok kisgyerekekkel. A megyeszékhelyen közel 7000 fő vett részt az éjszakai kulturális kalandtúrán. Érezhető volt, hogy sokan már előre szemezgettek a kínálatból, és célirányosan látogatatták végig a helyszíneket. A legnépszerűbbnek ezen az estén a hamisítványokat bemutató kiállítás számított a Herman Ottó Múzeum Papszer utcai kiállítási épületében.

A putnoki szervezők arról számoltak be, hogy ez évben már többen látogattak el hozzájuk, mint tavaly, ami legalább félezer embert jelentett. Itt hajnalig tartottak a programok.

Sárospatakon, a várban hosszú sorokban várakoztak az érdeklődök, hogy megtekinthessék a gyertyafényes tárlatvezetéseken azt a négy kiállítást, melyet a Reneszánsz Év jegyében rendeztek. Az, hogy ezen a helyszínen kb. 40%-kal többen vettek részt a múzeumi éjszakákon, mint egy évvel korábban, részben annak is köszönhető, hogy a látogatók nagy örömére ekkor nyitották meg a reneszánszkori sütőházat, és „igazi" katonatábori életet elevenítettek meg - többek között lövészeti bemutatókkal. Természetesen és a hagyományoknak megfelelően óriási tábortüzet is raktak a Bodrog-partján, a lángok négyméteres magasságba csaptak fel, közben pedig tárogatóval, kecskedudával kísért reneszánsz táncház szórakoztatta az egybegyűlteket.

Pár kilométerrel arrébb, Széphalomban, az újonnan megnyitott Magyar Nyelv Múzeumában és a Kazinczy emlékparkban közel 800 fő vett részt a programokon. Legnagyobb sikere egy helyi, zenés színházi előadásnak volt, ahol egy tűt sem lehetett volna leejteni... Az utolsó vendégek éjszaka fél kettőkor távoztak.

Mezőkövesden éppen ezen a hétvégén rendezték meg a Város Napját, így itt többnapos rendezvény részeként kínálták a Múzeumok Éjszakáját, amibe bekapcsolódott a Hadas városrész is. A reneszánsz kor bemutatása mellett a matyó hagyományokra épültek a programok, amelyekre a városban külön nosztalgia-buszok szállították a vendégeket.

Vissza