37 milliárd forintot kap a megye az Igazságos Átmenet Alapból2021. október 14. (csütörtök) 14:04Borsod-Abaúj-Zemplén megye is részesül az Igazságos Átmenet Alapból, a megye 37 milliárd forintot kap – erről tartott sajtótájékoztatót a Megyeháza Dísztermében Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Riz Gábor miniszteri biztos, országgyűlési képviselő.

2264_1.jpg

Steiner Attila ismertette: az Európai Unió által létrehozott alap célja, hogy támogassa azon régiókat, amelyek a környezet- és klímabarát átállás folyamatában gazdasági, foglalkoztatási szempontból a leginkább sérülékenynek tekinthetők. Az összesen 103 milliárd forint összegű támogatás három megyében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Baranya - egyebek közt munkahelyteremtésre- és megtartásra, zöldgazdasági diverzifikációra, a lakossági széntüzelés környezetkímélő átalakítására, a bányaterületek alternatív utóhasznosítására, zöld közösségi közlekedésfejlesztésre is fordítható.

Tájékoztatása szerint a kormány számára fontos a klímavédelem, ezért is fordít több pénzt a tárca erre a területre. Mindemellett arra is törekednek, hogy az energiaárak ne „szálljanak el" – fogalmazott az államtitkár.

2264_2.jpg

– Miniszteri biztosként egyik feladatom a Nyugat-Borsodi térség gazdaság szerepének átalakítása, a szakképzett munkaerő biztosítása és az innovatív techológiák bevonása a megye gazdaságába. Ez a forrás lehetőség arra is, hogy életminőséget tudjunk javítani, szerkezetet váltani, foglalkoztatást bővíteni oly módon, hogy a zöld megoldások és a klímasemleges politika segítségével, gyermekeink, unokáink tisztább jövője felé tudjunk elmozdulni. Cél a korszerűtlen fűtési megoldások kivezetése, hogy a környezet tisztább és jobb legyen – ezt Riz Gábor miniszteri biztos, országgyűlési képviselő emelte ki.

Vissza