Sziléziából jöttek, bányák iránt érdeklődtek2019. augusztus 7. (szerda) 08:48A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat és a lengyelországi Sziléziai vajdaság régi múltra visszatekintő kapcsolatot ápol, melynek keretében a sziléziai küldöttség látogatott megyénkbe. Jakub Chelstowski-t, a vajdaság marsallját Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke fogadta a Megyeházán.

A rövid bemutatkozó beszélgetés után a Szász-teremben tanácskoztak,  amelyen részt vett többek közt dr. Kovács János, megyei főjegyző és Wojciech Kaluza, Szilézia helyettes marsallja.  A megyei imázsvideó levetítését követően (amelyet a www.baz.hu -n megtekinthetnek) Török Dezső prezentáció keretében bemutatta Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, a megyei önkormányzat munkáját, kiemelten a területfejlesztést és a Baltikumot a Balkánnal összekötő Via Carpatia közlekedési folyosót.

2025_0_680.jpg

Török Dezső (balról) dr. Kovács János társaságában dolgozószobájában fogadta bemutatkozó látogatáson lévő marsallt és delegációját

Szilézia bemutatkozása ugyancsak egy videóklippel kezdődött, majd a marsall részletesen bemutatta a megyénknél másfélszer nagyobb, mintegy 4,5 millió lakosú vajdaságot, amely hagyományosan a nehézipar központja. Mára a bányászat jelentősen visszaszorult, számos kezdeményezésük van az elhagyott ipartelepek hasznosítására - amely helyét az autóipar vette át. Magyarországhoz hasonlóan alacsony a munkanélküliség, s bizonyos szakmákban már hiány van.

2025_2_680.jpg

Jobbról: Török Dezső,  Jakub Chelstowski,  Wojciech Kaluza, dr. Kovács János

Mivel a lengyel vendégeket a bányászat, a rekultiváció, az elhagyott ipartelepek hasznosítása érdekelte a legjobban, ezért a delegációk felkeresték a Mátrai Erőmű Zrt. Bükkábrány térségében lévő lignitbányáját, ahol Csiger Lajos osztályvezető volt a kalauz. A külszíni fejtésen óriási gépek segítségével évente több, mint 4 millió tonna lignitet termelnek ki, amelyet a Visontai Erőműbe szállítanak. A nap befejezéseként a 2006-ban bezárt Lyukóbánya rekultivációjával ismerkedtek a látogatók Sztermen Gusztáv, a Lyukószén Kft. ügyvezetője vezetésével.

2025_1_680.jpg

Csoportkép a bükkábrányi bányában

2025_3_680.jpg

Ismerkedés Lyukóval

Vissza