Egyedülálló címerkiállítás a Megyeházán2022. szeptember 16. (péntek) 11:17Borsod-Abaúj-Zemplén megye településeinek pecsétjei és címerei címmel nyílt kiállítás a miskolci Megyeháza díszterme előtt.

2383_3_680.jpg

Manapság a címer és pecsét szavak hallatán hajlamosak vagyunk úgy tekinteni régi korok ezen „névjegykártyáira”, mint letűnőben lévő szimbólumokra. Pedig az egykor és ma használt címerek és pecsétek sokkal többet jelentenek: a települések ezredéves identitásának egy színes és formáiban is változatos térképét rajzolják ki előttünk – ezekkel a mondatokkal nyitotta meg a kiállítást Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke.

2383_2_680.jpg

– 1990-ig a vármegyében is csak néhány városnak volt címere, de ők sem használhatták eredeti jelképüket. A szocializmus ezt sem engedte. Áttervezték a történelmi címereket és helyettük ipari és állami szimbólumokat kényszerítettek rájuk. A rendszerváltás ebben is változást hozott. Az egykori címerek újra használatba kerültek, falvaink pedig választhattak maguknak jelképeket – hívta fel a figyelmet nyitóbeszédében a megyei elnök a címerek fontosságára, amelyeket a legtöbb esetben egykori pecsétnyomókból kiindulva terveztettek meg heraldikailag szabályos, történelmileg hiteles formában. – A Megyei Önkormányzat közel 100 település címerének elkészítéséhez járult hozzá. Ezzel a támogatással vármegyénk összes településének van címere, amelyet 52 roll-upon mutat be Kovács Zsolt heraldikus. A forrásértékű kiállítás mögött sok-sok éves kutató- és rendszerező munkája van a szakembernek. A kiállítás létrejöttében elévülhetetlen érdeme volt Papp Ferenc népművelőnek, kulturális szakembernek is – zárta gondolatait a megyei közgyűlés elnöke.

2383_1_680.jpg

A kiállítás anyagát Kiss József, a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárának igazgatója ismertette. – Az őrdarutól az oroszlánon át a helyi értékekig rengeteg motívummal mutatják meg magukat településeink. Ez a változatos sokszínűség is hozzájárul vármegyénk egyediségéhez. A múltat felidézve ezek a jelképek is elmondják a vármegye 358 településének történetét.

Ez a mostani kiállítás előzmények nélküli, egyedülálló bemutató. Még soha nem láthatta együtt a közönség Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye 16 járásának és 358 településének pecsétjeit és címereit, valamint a települések ezeréves történelmének rövid összefoglalóját.

2383_4_680.jpg

A képen (b-j) Papp Ferenc, Bánné dr. Gál Bolgárka és Kovács Zsolt.

A kiállítás 2022. szeptember 15-től szeptember 23-ig megtekinthető Miskolcon, a Megyeháza főépületében, az első emeleten lévő Díszterem előterében.

Vissza