Fórum a biztonságos vadászatról2022. június 24. (péntek) 09:16Tomor községben, egy korábban vadászvizsgáknak is helyet adó vendégházban rendezte meg a Megyei Önkormányzat az újabb Társadalmi Szervezetek Fórumát. Ezúttal a biztonságos vadászat volt a beszélgetés témája az Identitás erősítése projekt keretein belül.

A vadászat a vadgazdálkodásról, a vadállomány védelméről, hasznosításáról és szabályozásáról is szól. Ebben a megközelítésben magában foglalja például a faj- és élőhely védelmet, vagy a kártevők szabályozását. Ugyanakkor van egy másik aspektusa is a vadászatnak, ez pedig a hazai turizmusra gyakorolt hatása. Évente közel 25-26 ezer külföldi vadászvendég váltja ki vadászati engedélyét, és vadászik a méltán híres magyar vadállomány és magas színvonalú hazai vadásztatás adottságait kihasználva. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a megyét lefedő négy vadgazdálkodási tájegységből a Bükki az ország legnagyobb ilyen része, akkor lesz kézenfekvő, miért kell nagy hangsúlyt helyezni a biztonságos vadászatra, annak szabályaira, a szabályok készségszintű elsajátításra.

2363_0_330.jpg

A mostani fórumon a biztonságos vadászatról tartott példákkal és bemutatóval egybekötött előadást Takács Gábor tájegységi fővadász a környékbeli vadásztársaságok tagjainak.

A megyei önkormányzat részéről az előadás előtt Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a fórum részvevőit. Hangsúlyozta a szervező megyei önkormányzat szerepét, amely ezekkel a fórumokkal igyekszik összehozni a megyei civil szervezetek, társaságok tagjait, hogy fontos kérdésekben egyeztessenek egymással, és adjanak válaszokat, ezzel pedig útmutatást egymásnak vagy akár a döntéshozók felé is.

2363_1_330.jpg

A vendéglátó település nevében Szilvai-Nagy Marianna, megbízott polgármester asszony  örömét fejezte ki, hogy egy ilyen fontos témában Tomor adott otthont a Társadalmi Szervezetek Fórumának.

2363_2_330.jpg

A Társadalmi szervezetek fóruma az „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című TOP-os projekt keretein belül valósul meg. Célja a megye helyi közösségeinek fejlesztése, a társadalmi aktivitás és együttműködés élénkítése, a megyei és térségi kötődés erősítése. Ennek érdekében idén őszig 350 olyan programelem valósul meg, melyek fejlesztik a közösségek tagjainak egymás iránti felelősségtudatát, segítik a helyi civil társadalom felkarolásával a közösségi problémák megoldását, és erősítik az önálló cselekvést.

Vissza