TOP Plusz információs nap2021. november 18. (csütörtök) 16:51A Pénzügyminisztérium és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a TOP megvalósítása során felmerülő szakmai tapasztalatokról, jó gyakorlatokról, valamint a TOP Plusz pályázati lehetőségeiről tartott információs napot a Miskolci Egyetem Díszaulájában.

A 2014-2020-as pályázati időszak lezárásával megkezdődött a 2021-2027-es tervezési ciklusra vonatkozó területi operatív program előkészítése. Az elmúlt két évben – az ország többi megyéjéhez hasonlóan – Borsod-Abaúj-Zemplén megye is a TOP Plusz előkészítéséhez szükséges tervezési feladatokat látott el.

2277_1.jpg

 – A következő tervezési időszak egyik kiemelt feladata, hogy a fejlesztési ciklusra való felkészülés keretében a megyei önkormányzatok elkészítsék, illetve felülvizsgálják a megyei területfejlesztési tervet, azaz a térségre készülő területfejlesztési koncepciót és programot. Ennek megfelelően felülvizsgálatra és elkészítésre, illetve – 2020 decemberében – elfogadásra került Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Területfejlesztési Koncepciójának egyeztetési változata – fogalmazott Bánné dr. Gál Boglárka. A megyei közgyűlés elnöke arra is kitért az információs napot megnyitó beszédében, hogy az uniós ciklusra való felkészülés második pilléreként a Koncepcióra alapozva az önkormányzat elkészítette a megye Területfejlesztési Programja 2021-2027 dokumentumot.

2277_4.jpg

„Annak érdekében, hogy a regionális fejlesztéspolitikai szempontok is figyelembevételre kerüljenek, a dokumentumokat az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa részére is megküldtük jóváhagyásra.” Mint mondta, az operatív programok megalapozásául a megyei önkormányzat 2020 nyarán a teljes megyét lefedő igényfelmérést végzett, mely során közel 2000 projekt ötletet rögzítettek, amelyek megalapozták a TOP Plusz megyei keret felhasználást.

2277_5.jpg

„A 2021-27-es programozási időszakban a TOP Plusz programból Borsod-Abaúj-Zemplén megye részére rendelkezésre álló forrás több mint 137,159 milliárd forint. Annak érdekében, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a megyei források lehívására való felkészülést támogassa, a települések munkáját segítse, a mai nap tájékoztató információs napot szervezett, hogy megyénk, az Önök települése a TOP Plusz forrásainak felhasználásában eredményesen szerepelhessen” – emelte ki a közgyűlés elnöke.

2277_2.jpg

– Kérdés esetén munkatársaink a rendelkezésükre állnak – biztosította a jelenlévő településvezetőket Bugár Csaba a Magyar Államkincstár elnöke. Egyebek mellett szólt azokról a tipikus problémákról, hibákra, amelyekkel rendszeresen találkoznak. Kiemelte: nagyon fontos az intenzív tanácsadás.

2277_3.jpg

Oláh Gábor, regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár előadásában bemutatta a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) programot. Ismertette a polgármesterekkel a TOP Plusz tervezett felhívásait a megyék előzetes ITP-je alapján. Mint mondta, a tervezett felhívások október végétől folyamatosan jelennek meg a központi honlapon. A regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár arra is kitért, hogy megjelenést követő 30. napon jelenik meg a kitöltő program és kezdhető meg a projektek benyújtása, melyre legalább további 30 nap áll rendelkezésre. A Pénzügyminisztérium főosztályvezetői részletes tájékoztatást nyújtottak a TOP Plusz felhívásairól, eljárásrendi újításairól, aktualitásairól, majd a Takarékbank Zrt., és az MVM Zrt. munkatársainak tájékoztató előadásával zárult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei TOP Plusz információs nap.

 

Letölthető előadások:

Bugár Csaba (Magyar Államkincstár, elnök) - A Magyar Államkincstár Közreműködő szervezeti feladatai

Oláh Gábor (Pénzügyminisztérium, helyettes államtitkár) - A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz)

Stefán László (Pénzügyminisztérium, főosztályvezető) - Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) felhívások

Szabó Csaba (Pénzügyminisztérium, főosztályvezető) - A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) aktualitásai, tapasztalatai

Tabajdi Márton (Pénzügyminisztérium, főosztályvezető) - A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) + A 2021-2027-es programozási időszak eljárásrendi újításai

A Takarékbank és az önkormányzatok

MVM Group

 

 

Vissza