Újabb külföldi együttműködés köttetett2020. július 8. (szerda) 12:53Együttműködési megállapodást írt alá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat július 1-jén, Tiszolcon. Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke úgy fogalmazott a találkozón, azért van szükség a két megye kapcsolatának szorosabbá tételére, mert „több az, ami összeköt minket, mint, ami elválaszt”.

A két megye közötti együttműködés alapját egy 2004. április 7-én aláírt négyoldalú Keret Együttműködési Megállapodás fektette le, amelyet a Bánréve-Kral határállomáson írtak alá. Ekkor a másik két aláíró Nógrád és Kassa megye volt. Az akkori megállapodás középpontjában a határ menti négyoldalú együttműködés erősítése áll. Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Besztercebánya megye egy külön kétoldalú nyilatkozatban is elismerte, hogy céljuk, a határon átnyúló együttműködés erősítése, kiemelt figyelmet fordítva az INTERREG Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósítható pályázatokra. 2007. április 13-án a két megye közös nyilatkozatban erősítette meg, hogy támogatják a gazdasági, kulturális és idegenforgalmi együttműködés kiterjesztését, a testvértelepülési kapcsolatokat és az intézmények közötti együttműködést. 2007. június 15-én a közös nyilatkozat értelmében cselekvési tervet fogadott el a két megye Tiszolcon – középtávú együttműködési projektek megnevezésével –, a 2007-2009. közötti időszakra. Megyéink együttműködésének további bizonyítéka a 2013-ban megalapított Sajó-Rima Európai Területi Társulás (ETT), melynek alapító tagjai Ózd, Putnok, Rimaszombat és Tornalja voltak.

2161_1.jpg

Mindezekre és a két megye baráti kapcsolataira alapozva Besztercebánya megye jelenlegi elnöke, Ján Lunter 2020. március 3-ai levelében a kétoldalú kapcsolatok megújítását és továbbfejlesztését vetette fel Bánné dr. Gál Boglárkának, amire a megyei önkormányzat elnöke örömmel mondott igent.

Az együttműködési megállapodást a tiszolci vasútállomáson egy felújított történelmi vonatkocsiban írták alá, július 1-jén 11 óra 30 perckor. A vasútállomás szimbolikus jelentéssel bír: Tiszolcról számos szlovák és magyar városba exportáltak vasércet az országrészeket összekötő vasúti pályák építéséhez, így szimbolikusan (is) a két megyét ez a vasút köti össze.

2161_2.jpg

Az egyeztetésen Ján Lunter, a Besztercebányai Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte, őseink évszázadokon át együtt éltek, így olyan közös kulturális kapcsolódások vannak a két megye között, amelyre bátran alapozhatunk, és amelyre egy új jövőt építhetünk. „Mert, ahol még mindig határ van, ott csak a gyom nő” – nyomatékosította.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat elnöke kihangsúlyozta, Magyarország kormánya is kiemelten fontosnak tartja a magyar-szlovák együttműködést, így természetesen megyénk is erre kíván építkezni a jövőben. „Mert több az, ami összeköt, mint, ami elválaszt minket” – emelte ki elnök asszony.

Vissza