A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat is csatlakozott a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez2020. március 2. (hétfő) 13:28Rendkívüli ülést tartott csütörtök délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A tanácskozáson egyebek mellett kitértek a megye klíma-koordinációs szerepvállalásának hangsúlyosabbá tételére. Bánné dr. Gál Boglárka megyei közgyűlési elnök ismertette a Nemzeti Klímavédelmi Szövetség létrehozásának fontosságát és céljait.

A szövetség megalapításáról tárgyaltak a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének legutóbbi, február 25-ei ülésén is, amelyen határozat született a Klímavédelmi Szövetség létrehozásának szándékáról, valamint a Klímavédelmi és Energetikai Szakbizottság megalakulásáról.

 2138_0_680.jpg

– Klímaváltozás, klímaválság, klímavészhelyzet, klímavédelem – nap mint nap halljuk és olvassuk ezeket a kifejezéseket, amelyek jelentésével már gyermekeink is tisztában vannak. Közismert, hogy a világ komoly környezeti problémákkal küzd, amelyek közül az egyik legsürgetőbb az éghajlatváltozás. Felmérések bizonyítják, a magyar társadalom egyértelmű többsége egyet ért azzal, hogy a klímavédelem a mindennapi életvitelünk megváltoztatásával kezdődik – kezdte a napirendi pont ismertetését Bánné dr. Gál Boglárka.

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) legutóbbi, február 25-én tartott ülésén napirendre került a megyei önkormányzatok klíma-koordinációs szerepelvállalásának hangsúlyosabbá tétele. – A tanácskozás eredményeként mindannyian egyetértettünk abban, hogy a megyei önkormányzatoknak proaktív szerepet kell vállalniuk a klímavédelemben, erősíteniük kell koordinációs szerepüket az összehangolt, eredményes cselekvés érdekében – emelte ki az elnök. Hozzátette: a MÖOSZ Közgyűlése határozatban fogalmazta meg Nemzeti Klímavédelmi Szövetség létrehozását, rögzítve annak céljait.

Ezt követően javaslatot tett a Közgyűlésnek arra, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat aktívan vegyen részt a Nemzeti Klímavédelmi Szövetség stratégiai együttműködési munkájában, a lehetséges partnerek feltérképezésében és a megállapodás kidolgozásában.

 – A klímavédelem területén a megyében szerepet vállaló szervezetek, önkormányzatok munkájának összehangolása is kiemelkedően fontos. A szervezeti keretek kidolgozása érdekében szükségesnek tartom megvizsgálni az úgynevezett Megyei Klímavédelmi Pontok alapításának lehetőségét – hangsúlyozta ki a Közgyűlés elnöke.

2138_1_680.jpg

A jövő generációinak léte és életminősége nagyban függ attól, hogy már ma képesek vagyunk-e átalakítani a világról, a környezetünkről, valamint az életünkről alkotott gondolkodásunkat, életformánkat, szokásainkat úgy, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásokat és fenntartható módon éljünk. Ezt Magyarország Alaptörvénye is rögzíti.

A Kormány Klímavédelmi Akciótervet készített és hirdetett, továbbá a miniszterelnök február 16-ai évértékelőjében külön is kiemelte a klímavédelem melletti harc fontosságát és főbb témáit, mint a CO2 semleges energia-ellátást, erdősítést és zöld beruházások támogatását.

A megyei önkormányzatok elkötelezettek a klímavédelem kapcsán az eddigi – általában és elsősorban háttértámogatói, valamint technikai – szerepük kibővítése mellett, és valódi klíma-koordinációs szerepvállalásra törekednek a „Megyei Éghajlatváltozási Platformok” tapasztalatainak felhasználásával.

 

Vissza