Középpontban az egyházak2020. február 18. (kedd) 12:12Michael August Blume, címzetes érsek, szentszéki diplomata, magyarországi apostoli nuncius kedden Edelényben meglátogatta a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye által fenntartott oktatási intézményeket, ahol többek közt találkozott Bánné dr. Gál Boglárkával, a megyei közgyűlés elnökével. Vizsolyban a Biblia reprint kiadásának a megjelentetését ünnepelték a református templomban, amelyen részt vett Schmitt Pál, korábbi köztársasági elnök és Szabó Gergely, a megyei közgyűlés alelnöke is.

A,Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vezetése nagy jelentőséget tulajdonít a magyarországi történelmi egyházakkal történő kapcsolattartásnak, együttműködésnek. A közelmúltban találkoztak és kötetlen keretek közt tanácskoztak az egyházak helyi vezetőivel, képviselőivel, illetve rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein. Ennek szellemében látogatott az elnök Edelénybe, az alelnök pedig Vizsolyba.

2133_0_680.jpg

A nuncius és a közgyűlés elnöke

Michael August Blume hivatalos edelényi programja keretében előadást tartott a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskolában, majd a Szent János Szakgimnáziumban megáldotta a város védőszentjének, Szent II. János Pál pának a születésnapja alkalmából előkészített kiállítást.

2133_1_680.jpg

Schmitt Pál (középen) és  neje, Szabó Gergely társaságában

A Biblia ünnepén (az első kiadás nyomtatását 1589-ben ezen a napon kezdték meg) a vizsolyi református templomban Schmitt Pál, korábbi köztársasági elnök mondott ünnepi köszöntőt, majd Pásztor Dániel püspökhelyettes hirdetett igét. További köszöntők és egy tudományos előadás is méltatta a Vizsolyi Bibliát és készítőit. A reprint kiadás bevételét jótékony célra fordítják.

Vissza