Via Carpatia közgyűlés és kisprojekt szerződések2020. február 11. (kedd) 14:00Ezen a héten rendezték meg Kassán a Via Carpatia EGTC ünnepi Közgyűlését. Borsod-Abaúj-Zemplén megyét Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés újonnan megválasztott elnöke, Kassa megyét pedig Rastislav Trnka, Kassa megyei közgyűlés elnöke képviselte. A Kisprojekt alap támogatási szerződéseit ugyancsak hétfőn adták át Kassán a megyeháza Tükörtermében.

A Via Carpatia Csoportosulást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a felvidéki Kassa Megyei Önkormányzat 2013-ban hozta létre a két szomszédos régió együttműködésének keretében. A célja az együttműködés bővítése, tanácsadói-konzultációs tevékenység a régiófejlesztés terén, Közös fejlesztési stratégiák kidolgozása, közös pályázatok kidolgozása, megvalósítása.   A Baltikumtól a Balkánig tartó Via Carpatia gyorsforgalmú útvonal kiépítésének a támogatása.

Az ünnepi közgyűlés a két elnök első hivatalos találkozóját jelentette.  A közgyűlés során megválasztásra került a Via Carpatia Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás új elnöke Bánné dr. Gál Boglárka személyében. A közgyűlés további részében a Felügyelő Bizottság tagjai kerültek megválasztásra.

A közgyűlések elnökei kölcsönösen kijelentették, hogy továbbra is ápolni szeretnék a két megye között kialakult együttműködést, melynek egyik nagyszerű eszköze a Via Carpatia EGTC.

2128_0_680.jpg

Via Carpatia közgyűlés, jobbra Bánné dr. Gál Boglárka, balra Rastislav Trnka

A Kisprojekt alap támogatási szerződéseinek átadásán részt vett Bánné dr. Gál Boglárka, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Rastislav Trnka, Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, valamint a kedvezményezettek képviselői.

Az egybegyűlteket Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgató asszonya köszöntötte. A megnyitót követően Rastislav Trnka, majd Bánné dr. Gál Boglárka szóltak a résztvevőkhöz. Ünnepi beszédükben mindketten kihangsúlyozták a határon átnyúló együttműködés fontosságát és gratulációjukat fejezték ki azoknak, akik sikeres pályázatokat hajthatnak végre a Kisprojekt alap keretében. Erről érdemes tudni, hogy az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül a Kisprojekt alap (KPA) a kisebb terjedelmű pályázatok támogatásának regionális szintű eszköze. A Dunától keletre eső térségben a KPA-val kapcsolatos ügyintézést a Via Carpatia nyerte el és végzi.

A vezető kedvezményezettek abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy a támogatási szerződéseket a két megye elnökeitől vehették át.

2128_1_680.jpg

Közös kép a nyertesekkel

Az ünnepélyes rendezvény keretében 22 pályázat támogatási szerződése került átadásra, összesen 1,2 millió € értékben. A sikeres pályázatok közül 8 az 1. prioritási tengely (természet és Kultúra) keretében, 14 pedig a 4. prioritási tengely (Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása) keretében kerül megvalósításra. Valamennyi sikeres pályázat hozzájárul az érintett megyék, valamint a keleti határtérség fejlesztéséhez. 

 

 

 

 

Vissza