Három elemmel bővült a Megyei Értéktár2020. február 4. (kedd) 14:46Ülésezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság. A bizottság régi-új elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka az idei első ülésen 3 értéket javasolt felvételre. Elsőként Szabó György, a bükki füvesember munkásságát, másodikként a sajóvámosi 2431 méter hosszú egybetöltött kolbászt, harmadikként pedig a Tokaj-Hegyaljai Albumot. Az Értéktár Bizottság mindhárom esetben elfogadta az elnök javaslatát, így a 8 kategóriában immáron 218 elemet tartalmaz az értéktár.

Mindhárom érték a maga nemében egyedi, közösséget építő és megyénk egy-egy tájegységéhez köthető – mondta Bánné dr. Gál Boglárka, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

2123_0_680.jpg

Sajóvámos: Kolbász, ameddig a szem ellát

Az értéktár új elemeiről

A legtöbben talán Szabó György, a bükki füvesember munkásságáról hallottak, aki a hagyományos népi gyógynövényes gyógyászat fennmaradásában, hagyományaink megőrzésében tölt be egyedülálló szerepet.

A világrekord hosszúságú kolbász önmagában élelmiszeripari kuriózum, amelynek értékét növeli, hogy az idén hatodik alkalommal megrendezett közösségi eseményen, a Vámos-Toros Napon készítették el.

Az először 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyaljai Album kora egyik legnagyobb méretű tájleíró munkája, ezzel együtt a világ borkultúrájának egyik alappillérét bemutató könyv, amelyet az utóbbi években újra kiadtak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárral kapcsolatos további hírek, érdekességek elérhetők az értéktár honlapján: www.baz.hu/ertektar .

Vissza