Megújult a Megyeháza kapuja2019. december 18. (szerda) 15:19Miskolc belvárosának egyik legrégebbi és legpatinásabb épülete a Városház tér 1. szám alatt található Megyeháza. A restaurálást követően megújult főkapu műszaki átadása szerdán délelőtt történt meg.

Emberemlékezet óta sötétbarnára volt festve a kapu, amely most visszakapta eredeti zöld színét,  Borsod vármegye címerállata, az oroszlán pedig a hozzá legjobban illő aranysárgában díszeleg. Az átadáson részt vett Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke, Szunyogh László, megyei főépítész és  Baracza Szabolcs restaurátor.

2111_0_680.jpg

A főépítész tájékoztatja a részletekről a közgyűlés elnökét

Szunyogh Lászlótól megtudtuk, hogy a díszkapu különlegessége, hogy a helyreállítást követően is, az utolsó szögig minden eleme eredeti, a XIX. században készült. A restaurálás során előkerült a kapu alján az asztalos mester monogramja és a készítés időpontja is: 1828. A színváltás oka, hogy visszatértek az eredeti zöldhöz. Reméljük, hogy a felújítást követően sokáig eredeti szépségében gyönyörködhetünk a kapuban.

2111_1_680.jpg

A restaurátor és az elnök az ünnepélyes kapunyitás előtt

Vissza