Ünnepélyes évzáró a Megyeházán2019. december 13. (péntek) 10:31A hagyományokat folytatva az idén is megrendezte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat az Évzáró estet, amelynek csütörtök kora este a Megyeháza díszterme adott otthont. A rendezvény keretében Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke tartott évértékelő beszédet.

Az estre megtelt a díszterem, a rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek közt dr. Szinay Attila, államtitkár, dr, Horváth Zita, helyettes államtitkár, megyénk öt országgyűlési képviselője, számos polgármester és közéleti szereplő.

 2107_0_680.jpg

A korelnök nyitotta meg az estet

Tamás Barnabás, Putnok polgármestere, mint a megyei közgyűlés korelnöke nyitotta meg a estet. Beszédének középpontjában, az adventi időszakhoz illően a hit, a remény, az öröm és a szeretet állt – s ezekkel összefüggésben a megújulás. A közgyűlés munkájával kapcsolatban kijelentette, szeretnének olyan döntéseket hozni, amelyek a megyét, a benne élő embereket szolgálja, a jövő érdekében dolgozni.

 2107_1_680.jpg

Megtelt vendégekkel a díszterem

Ezt követően a Fényi Gyula Jezsuita Gimnnázium énekesei adtak ünnepi műsort, majd Bánné dr. Gál Boglárka megtartotta évzáró beszédét.  Mint a közgyűlés októberben megválasztott elnöke megköszönte a bizalmat, s kijelentette:” mindent el fogok követni, hogy az elvárásoknak megfelelően végezzem munkámat Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági, társadalmi fejlődéséért. Ezzel kapcsolatban számítok valamenyiük támogatására, a partneri együttműködésre!”

 2107_2_680.jpg

Nagy sikert arattak a gimnazisták

Majd elsőként a közgyűlés és a bizottságok munkájáról szólt.  A munkaterv szerinti és a rendkívüli ülésen tárgyalt napirendekről, az ünnepi közgyűlésekről, valamint a megyenapról, amelynek idén a hegyaljai Tarcal adott otthont. A hivatal munkáját értékelve kiemelte, hogy a szokásos munka mellett az idén az önkormányzati választások levezénylése plusz feladatot jelentett, amit sikeresen megoldottak.  Ezt követően áttért a megyei önkormányzat nemzetközi kapcsolataira, amelyek közül a szomszédos Kassa megye kíemelkedik, amiben nagy szerepe van a két megye által közösen működtetett Via Carpatia EGTC-nek. Lengyel barátainkkal, Szilézia és Kárpátalja vajdaságokkal is élénk a kapcsolat, év közben többször is találkoztak egymással a felek. Az erdélyi Hargita megyével is szoros az együttműködés, az Úz-völgyi katonai temető ügye is érinti mind a két megyét. Az ukrajnai Kárpátaljával pedig sikeresen pályáztak és közös projektet valósítottak meg évközben. Szóba került a német, kínai, francia kapcsolat is, valamint az AREV-ben (bortermelő régiók) és az Eurocoalban (széntermelők érdekképviselete) végzett munka is.2107_3_680.jpg

 A közgyűlés elnöke részletesen szólt a 2019-ben elvégzett munnkáról

A nemzetközi kapcsolatok után a területfejlesztést, ezen belül is a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében elvégzett munkáról, elért eredményekről szólt a közgyűlés elnöke. Emlékeztetett rá, hogy 93 milliárd forintos kerettel indultak, s az árfolyamnyereség és egyéb tényezők következtében várhatóan 100 milliárd Forint fölött lesz a tényleges kifizetés. „Kollégáimmal és képviselőtársaimmal azért dolgozunk, hogy a TOP keretében elérhető forrásokat az utolsó Forintig lehívják a pályázók és megyénk fejlődésére fordítsák”- jelentette ki Bánné dr. Gál Boglárka, aki Hegymegtől Sátoraljaújhelyig konkrét példákat is felsorolt. A TOP keretében megvalósuló megyei gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási paktum és az EFOP által finanszírozott felzárkózási pályázatról is szólt az elnök. Az évértékelő végére maradt a megyei értéktár tevékenység részletes bemutatása. Örömteli, hogy megyénkben mintegy 60 települési és 2 tájegységi értéktár alakult már meg, a megyei értéktárban pedig 215 egységet vettek fel. Zárásként az ünnepről és az összefogásról, a megújulást követő közös munkáról szólt Bánné dr. Gál Boglárka.

A beszédet követően Kiss Kata énekelt ünnepi dalt, majd dr. Horváth Zita és dr. Szinay Attila mondott pohárköszöntőt. Az Évértékelő est állófogatással ért véget.

 

 2107_4_680.jpg

 Pohárköszöntő

 

Vissza