Továbbra is fogyunk2019. december 2. (hétfő) 10:30„A megye lakónépessége 2012-höz képest 6,7, az előző évhez képest 0,9%-kal esett vissza” – derült ki a Borsod-Abaúj-Zemplén demográfiai helyzetéről készült KSH tájékoztatóból, amelyet csütörtöki ülésén tárgyalt a megyei közgyűlés.

A napirendi pontok tárgyalása előtt Bánné dr. Gál Boglárka bejelentette, hogy 2020.01.25. napjától közös megegyezéssel távozik a hivatalból dr. Kovács János főjegyző, akit a hátra lévő időre mentesített a munkavégzés alól.  Ezt követően tájékoztatta a testületet, hogy a MÖOSZ ülésén társelnökké választották. A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke lett.

 2099_0_680.jpg

Munkában az elnökség

Az egyhagulag elfogadott napirend szerint 22 előterjesztést és az Egyebeket tárgyalta a testület. Ennek keretében módosították az önkormányzat költségvetését, elfogadták a közgyűlés 2020-as munkatervét, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtásáról, továbbá az önkormányzat nemzetközi kapcsolatairól készült beszámolókat. Tekintettel arra, hogy a választást követően októberben alakult meg az új közgyűlés több szervezetbe, bizottságba  új tagok delegálására sor került.

 2099_1_680.jpg

A közgyűlés két tucat előterjesztést tárgyalt

Megyénk gazdasági helyzetéről a NAV megyei igazgatója által jegyzett előterjesztést és a KSH által készített demográfiai tájékoztatót is tudomásul vette a testület. Utóbbiból kiderült, hogy továbbra is fogyunk (reprodukciónál kevesebb szülés, vándorlási veszteség), viszont egy kedvező tendenciáról is hírt adott az előterjesztő:A megyében a teljes termékenységi arányszám 2018-ben 1,86 volt, ami 2012 óta folyamatosan emelkedett, míg országosan 2016 óta stagnált. Az elmúlt évtizedekben, a megyében mindig magasabb volt a nők termékenysége az országos átlagnál.” Egy hozzászólásban elhangzott, hogy mindent meg kell tenni (a belső, külső) elvándorlás ellen. Tájékoztatót kapott a testület a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság idei tevékenységéről is.

 

 

Vissza