II. Rákóczi Ferenc Fejedelemre emlékeztek Yerres-ben2019. szeptember 20. (péntek) 12:38A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége kereken tíz évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a franciaországi Yerresben, az egykori Kamalduli kolostor helyén, ahol végakarata szerint a Nagyságos Fejedelem szívét eltemették mellszobrot állítsanak tiszteletére.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés képviseletében immár tíz éve érkezik küldöttség Yerres-be, az egykori Grosbois-ba. Az ünnepi esemény kezdetén szentmisét tartottak szombaton a Saint Honest templomban, amelyet Kiss Ulrich jezsuita szerzetes celebrált. Ezt követően a megemlékezők a Rákóczi emlékmű terén gyűltek össze.

A megemlékezésen rész vett Károlyi György, Magyarország franciaországi nagykövete, Biróné Gulyás Katalin vezetőkonzul, Olivier Clodong, Yerres polgármestere, a város önkormányzatának képviselő-testülete, Rajnai Gábor Oroszlány város polgármestere, és a Yerres-i Veteránok Szövetsége.

2060_1_680.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat delegációját Dr. Kovács János, megyei főjegyző vezette. Ünnepi beszédében elmondta, hogy Magyarország 2019-ben és 2020-ban Rákóczi Emlékévet tart. „2 évig. Egyetlen ember tiszteletére. Van ilyen? Van bizony. S ez azért van, mert a Fejedelemben egy olyan nemzeti szimbólumot tisztelhet minden magyar és nem magyar, aki makulátlan tisztasággal vállalt és képviselt egy szent ügyet, hazája, népe szabadságát. S nem csak a fejedelmi sikerben, a harcban, hanem a bujdosásában, a reményben, majd a reménytelenségben is meg tudta őrizni hitét Istenben, az emberekben és saját céljaiban egyaránt. S ebből nem engedett, kitartott mellette majd 20 éven át a törökországi Rodostóban is. Mekkora elszánás, mekkora hit kellett ehhez, kérdezhetnénk ma is.” 

2060_2_680.jpg

Beszédében megemlékezett a II. Rákóczi Ferenc szobor tavaly elhunyt alkotójáról, a sárospataki Borsi Antal szobrászművészről. Megköszönte a Yerresieknek, az ott élő magyar honfitársainknak, hogy ennyi idő távlatában is ilyen méltó körülmények között, ilyen méltósággal emlékezhetünk II. Rákóczi Ferencre, Magyarország vezérlő fejedelmére.

2060_3_680.jpg

A köszöntőket és a kulturális műsort követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit a nagyságos fejedelem szobránál, majd a megemlékezés a Grange au Bois kastély dísztermében állófogadással folytatódott. A megemlékezés emlékkiállítással zárult, ahol életének főbb állomásait mutatták be, valamint a Fejedelemről és a kuruc korszakról szóló könyvek, bélyegek, plakettek, érmék és egyéb értékes emléktárgyak is megtekinthetőek voltak.

Vissza