V. Megyenap Tarcalon, a „mézédes források földjén”2019. június 18. (kedd) 10:05Az összetartozás érzésének erősítése érdekében döntött úgy 2014-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés, hogy hagyományteremtő céllal életre hívja a Megyenapot. Az előző években Szerencs, Tokaj, Putnok és Mezőkövesd adott otthont a jeles eseménynek, míg múlt szombaton Tarcal töltötte be a házigazda szerepét.

Az ünnepélyes keretek között lezajlott megnyitó keretében Dr. Kovács János megyei főjegyző bejelentette, hogy az idei Rákóczi-emlékévhez kapcsolódó programok összehangolása céljából Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szorosabb együttműködésre törekszik egymással. Az erről szóló megállapodást Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke látta el kézjegyével.

2016_1_680.jpg 

Butta László, Tarcal polgármestere köszöntőjében megemlítette, hogy minden lokálpatrióta tarcali polgár legalább három dologra büszke: a település történelmére, a csodálatos tájra és a mézédes források nektárjára, a borra. Anonymusra utalva felidézte a község nevének eredetét, a település földrajzi adottságai és a helyi lakosok közötti szoros érzelmi kapcsolat szemléltetésére pedig párhuzamot vont a Kopasz-hegy és annak itáliai „megfelelője” között. A Kopasz-hegy számunkra olyan, mint a nápolyiaknak a Vezúv, csak a mi vulkánunk nem olyan temperamentumos, mint olasz társa – fogalmazott a polgármester. Végezetül hangsúlyozta, hogy a tarcaliak nyitott szívvel, finom borokat rejtő pincékkel és gazdag kulturális programokkal fogadják egész évben a településre látogatókat.

2016_2_680.jpg 

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke megnyitó beszédében visszatekintett a Megyenap gondolatának öt évvel ezelőtti megszületésére. Elmondta, annak idején azért választották június 16-át a megye napjaként, mert a II. Rákóczi Ferenc vezette magyar sereg 1703-ban e napon lépte át Vereckénél a lengyel-magyar határt és vette kezdetét az általa vezetett, 1711-ig tartó kuruc szabadságharc. A megyei közgyűlés elnöke megosztotta hallgatóságával egy lengyel diplomata ide illő gondolatát: „A barátság olyan, mint a virág, ahhoz, hogy gyönyörködtessen, ápolni kell.” Az elmúlt években ezért is törekedtünk határon túli baráti kapcsolataink ápolására, intenzívebbé tételére – hangsúlyozta Török Dezső. II. Rákóczi Ferenc e tekintetben is integráló történelmi személyiség, hiszen neve nagy tiszteletnek örvend kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és lengyel barátainknál egyaránt. Az, hogy az Országgyűlés 2019-et Rákóczi-emlékévvé nyilvánította, különleges aktualitást ad az idei Megyenapnak, egyben kiváló alkalom arra, hogy határon túli partnereinkkel közösen ünnepeljük a nagyságos fejedelmet és erősítsük barátságunkat. Ebben tökéletes helyszínre, partnerre találtunk Tarcalban – fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke. Egyúttal kiemelte, hogy a rendezvény az emlékezés, ünneplés, barátkozás mellett a szórakozásra is kitűnő lehetőséget kínál, melyről az estig tartó kulturális programok gondoskodnak.

2016_4_680.jpg 

Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője felszólalásában azt fejtegette, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye a történelmi Magyarország további három megyéjének (Gömör, Torna, Kishont) maradékait is magában foglalja. Zemplénnek ma is különös súlya van a megyei közgyűlésben, hiszen az eddigi öt megyenap közül háromnak is (Szerencs, Tokaj, Tarcal) zempléni település adott otthont. A kurucok földjén minden kő a történelemről beszél – fogalmazott, utalva a kitűnő helyszínválasztásra.

2016_8_680.jpg

Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke ugyancsak a történelmi gyökerek fontosságát hangsúlyozta. Az itt élők annyira fontosnak tartották a szabadságot, hogy az életüket is készek voltak feláldozni érte. II. Rákóczi Ferenc élete példakép, erősíti az önbecsülést, a hazához való ragaszkodást – fogalmazott.

2016_5_680.jpg

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjak átadása alkalmából Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnöke, a megyei közgyűlés alelnöke méltatta a díj jelentőségét. „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.” – idézte Morus Tamás szavait. Ezt követően Török Dezsővel átadták a díjazottaknak (a karcsai nagybéles, a bekecsi Nagy-hegyi tanösvény, a harsányi sópince, a Vizsolyi Biblia és nyomdatörténeti öröksége, a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar, a sárospataki Rákóczi Múzeum, a lillafüredi Anna-barlang) az elismerő okleveleket és emléktárgyakat. A keresztétei iskolakápolna különdíjat kapott.

 2016_6_680.jpg

A rendezvényen kihirdették a „Tudtad-e, miért június 16-a Borsod-Abaúj-Zemplén megye napja?” című rajzverseny eredményeit is. Az alsó tagozatosok között Molnár Fanni (Miskolci Szilágyi Dezső Általános Iskola Görömbölyi Tagiskolája), a felsősök között pedig Fülöp István (Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola) végzett az élen.

2016_7_680.jpg 

Az V. Megyenapon fellépett a Debreceni Helyőrség Zenekar, a 8kor Színház és a Bodrog Néptáncegyüttes, tárogatóművészek, a Helikoffer együttes, a Kikelet Napköziotthonos Óvoda, a Klapka György Általános Iskola TT Dance tánccsoportja, a Tarcali Hagyományőrző Népdalkör, Hajdú Lara, Újvári Marika, a Retroller együttes, a JamR & Tóth Zoltán (REPUBLIC 1990-2013).

Vissza