A fejedelem napja Regécen2019. április 1. (hétfő) 10:24Nagyszabású II. Rákóczi Ferenc emlékünnepséget tartottak szombaton Regécen a nagyságos fejedelem születésének 343. évfordulója és az emlékév előtt tisztelgésként.

II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának jelentős részét a család tulajdonában lévő regéci várbirtokon töltötte. Emlékezete élénken él a településen. A látogatóközpontban részletesen bemutatják a fejedelem életét, a helyi kötődéseket. A születésnap tiszteletére megszervezték A fejedelem napját. A regéci várban, korhű ruhába öltözött hagyományőrzők és történelmi zászlók fogadták a vendégeket.

1974_0_680.jpg

Ünnepi beszédet mondott Török Dezső

Bakos Ferenc polgármester mondott köszöntőt, majd dr. Virág Zsolt, miniszteri biztos és Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. A résztvevők megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc a várfalon lévő márvány emléktábláját. Ezt követően a faluban folytatódott a program. A történelmi egyházak képviselőinek a közreműködésével felavatták a falu most elkészült kopjafás terét.

1974_1_680.jpg

A műsorban Kelemen Csaba személyesítette meg a fejedelmet

A rendezvénysorozat keretében átadták a Regéc díszpolgára címet is.

1974_2_680.jpg

A tér avatása, balról: Török Dezső, dr. Virág Zsolt és Bakos Ferenc

Vissza