Az ápolók ünnepe2019. február 18. (hétfő) 12:46A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara és a Magyar Ápolási Egyesület közös szervezésében rendezték meg hétfőn délelőtt a Megyeházán a Kossuth Zsuzsanna emléknap- Magyar Ápolók Napja ünnepséget, amelyet tudományos tanácskozás követett.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével többek közt dr. Kovács János, megyei főjegyző, Negrutz Ágoston, az Agrárminisztérium miniszteri megbízottja, Zsúdel Antónia Orsolya, a miskolci Ferenczi igazgatója. A kezdésre teljesen megtelt vendégekkel a díszterem. Szegedi Judit, a MÁE megyei szervezetének az elnöke üdvözölte a résztvevőket, megköszönte a támogatók segítségét. Bejelentette, hogy először tartják a kamarával közösen az emléknapot. Méltatta Kossuth Zsuzsanna munkásságát. Szólt az ápolói munka jelentette kihívásról, amely tárgya az ember, akiknek egyszerre kell ápolni a testét és a lelkét. Külön megköszönte akik Kossuth Zsuzsa szellemiségét tovább víve, itthon maradtak, hogy a magyar emberekért dolgozzanak.

1953_0_680.jpg

Az ápolók ünnepe

„Élete, munkássága, önzetlen hazaszeretete követésre méltó példa a modern Magyarország ápolói számára is. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére az Országgyűlés 2014-ben a Kossuth Zsuzsanna születésnapját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Ez a döntés egyszerre jelenti a nagyszerű példakép előtti tisztelgést és az ágazatban dolgozók munkájának az elismerését” – méltatta a szabadságharc egykori főápolóját és követőit Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.  Emlékeztetett rá, hogy a megyei önkormányzat Kossuth Zsuzsanna emlékére domborművet állított a Megyeházán, hagyománya bekerült a megyei értéktárba, napjaink ápolóinak elismeréseként pedig minden évben egy Szent Erzsébet díjat adományoznak.  Az alkalmat megragadva Török Dezső az ápoltak nevében is megköszönte áldozatos munkájukat.

1953_1_680.jpg

A szervezők és díszvendégek

Sipos Ágnes, a megyei kamara alelnöke ugyancsak méltatta az ünnepeltet, kiemelte, hogy  annak idején bírta a politika, az orvosok támogatását és meg tudta szólítani a társadalmat – ma is ezekre lenne szükség a sikeres munkához.

1953_2_680.jpg

Megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna domborművét

A köszöntőket követően okleveleket, emlékplakettokat és  ezüst kitűzőket adtak át a díjazottaknak, majd a Ferenczi diákjai adtak kulturális műsort. Az ünnepség zárásaként megkoszorúzták Kossuth Zsuzsanna emlékplakettjét. A rendezvény ezt követően tudományos tanácskozásként, szakmai előadásokkal folytatódott.

Vissza