Megyei bányásznap Rudolftelepen2018. szeptember 3. (hétfő) 11:49Hagyományosan szeptember első vasárnapján tartják Magyarországon a bányásznapot. Az idei megyei bányásznapnak Rudolftelep adott otthont, amely település a szénbányászatnak köszönhette a létrejöttét egykoron. A bányásznapon köszöntőt mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

A 68. bányásznap résztvevőit Rozlozsnyik Jánosné polgármester, Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, Török Dezső és Szőke András szakszervezeti vezető köszöntötte.

1899_0_680.jpg

A bányász áldozatok emlékművénél, jobbra Török Dezső

Török Dezső beszédében emlékeztetett rá, hogy az 1867-es kiegyezést követő robbanásszerű ipari fejlődés, vasútépítés következtében gyors fejlődésnek indult a magyar nehézipar, bányászat. Ennek köszönhette létrejöttét Rudolfakna közelében a mai Rudolftelep település is. A szénbányászat 2000-ben véget ért a településen, de a bányász hagyományokat őrzik, ápolják. Gratulált a helyieknek a szép, új, központi bányászparkhoz, amely méltó emléket állít ennek a szakmának és a bányaszerencsétlenségek áldozatainak.

1899_1_680.jpg

Őrzik, ápolják a bányász hagyományokat

A beszédeket követően felavatták az emlékparkot, megkoszorúzták a bányász áldozatok emlékművét, délután pedig falunapot rendeztek Rudolftelepen.

 

Vissza