Energiahatékonyság finanszírozása Romániában, Bulgáriában és Magyarországon2018. február 7. (szerda) 09:58Az energiahatékonysági projektek finanszírozásával kapcsolatban rendeztek uniós támogatással fórumot február 1-jén Bukarestben, amelyen részt vett Szunyogh László megyei főépítész és Tisza Orsolya, a Bora 94 Megyei Fejlesztési Ügynökség vezető projektmenedzsere.


Az energiahatékonysági beruházások számos gazdasági, szociális és környezeti előnnyel járnak. Azonban az ilyen irányú beruházások rövidtávon versenyképességi hátrányt eredményezhetnek, ezért a finanszírozás kérdése rendkívül fontos.  Az energiahatékonyság potenciáljának kiaknázásához a közpénzek nem elegendőek, és szükség van egyéb magánfinanszírozásra is. Az energiapolitikának ugyanakkor sokkal kedvezőbb feltételeket kell teremtenie, hogy ösztönözze az energiahatékonyság iránti keresletet és segítse az energiahatékonyságra irányuló beruházások megvalósítását. Ez vált nyilvánvalóvá a bukaresti rendezvényen.

1821_0_680.jpg

Konferencia a román fővárosban

A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a résztvevőket az energiahatékonyság finanszírozásával kapcsolatos jól bevált magyar, román és bolgár megoldásokkal ismertesse meg. Szóba kerültek magánalapok, illetve innovatív finanszírozási eszközök is, melyeket elsődlegesen az építőiparban alkalmaznak.

Az egész napos rendezvényen első részében a minisztériumi delegáltak az európai és nemzeti szintű energiapolitikai összefüggéseket ismertették. A második szekció a lakóépületek energiahatékonyságának növelésre és annak finanszírozási megoldásaira fókuszált. Szabó Sándor a Magyar Fejlesztési Bank értékesítési és ügyfélkapcsolati igazgatója bemutatta azt az új kamatmentes hitelt, melyet lakóingatlanok energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni.

1821_1_680.jpg

Szakemberek egymás közt - jobbra Szunyogh László

A délutáni szekciók párhuzamosan zajlottak, és olyan témákat jártak körül, mint a KKV szektor energiahatékonysága, az ESCO szerepe a középületek energiahatékony felújításainál, továbbá hogy hogyan válhat az energiahatékonyság befektetéssé.  A program zárásaként a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg, és lehetőség nyílt a HORIZON 2020 program keretében finanszírozott BORA 94 Megyei Fejlesztési Ügynökség részvételével zajló EMPOWERING projekt tapasztalatainak megvitatására.

Vissza