A doni hősökre és áldozatokra emlékeztek2018. január 11. (csütörtök) 17:05A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereget 75 évvel ezelőtt ért nagy erejű szovjet támadást követő doni katasztrófa hőseire és áldozataira emlékeztek csütörtökön délután Miskolcon, a Szemere-kertben lévő doni kopjafánál. A rendezvényen részt vett többek közt Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

 

Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség Miskolci Csoportja nevében Feledy Péter alapító tag köszöntötte a megemlékezőket, elmondta, hogy az 1991-es 72 alapítóból mára már egyedül maradt. Ezért is szólt az emlékmű állítás és felújítás körülményeiről, a támogatókról. Ezt követően Szopkó Róbert történelem tanár tartott előadást a doni katasztrófa előzményeiről, a magyar haderőfejlesztés nehézségeiről, a Magyar Királyi 3. Honvéd hadsereg felállításáról, felszereltségéről, a hiányosságokról, a harcokról és az elszenvedett veszteségekről.

1812_0_680.jpg

A megemlékezők

Kühne Katalin  részleteket olvasott fel egy alkotásból, illetve édesapja doni naplójából, amely az utolsó töltényig hívott harcról, az elesett honvédekről szólt. A megrendítő szavak után elhelyezték az emlékezés virágait. Dr. Lukcsá Irén a megyei kormányhivatal főigazgatója, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, Papp Ferenc, a miskolci önkormányzat nevében koszorúzott, ezt követően pedig társadalmi szervezetek képviselői rótták le tiszteletüket az emlékműnél.

1812_1_680.jpg

Főhajtás a hősök és áldozatok előtt

 

 

Vissza