MÖOSZ közgyűlés és konferencia Tengelicen2017. november 10. (péntek) 08:53Újabb közös konferenciára hívta az önkormányzati tisztviselőket, közigazgatási szakembereket a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) és a Belügyminisztérium (BM). Az Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel Kísérése projekt keretében megszervezett Éves Társadalmasítási Konferenciát a MÖOSZ közgyűlést követő napon a Tolna megyei Tengelicen tartották meg. A rendezvényen részt vettek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat munkatársai is.

 A MÖOSZ soron következő közgyűlését  október 8-án Tengelicen rendezték meg, amelyen részt vett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat képviseletében Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, állandó meghívottként pedig dr. Kovács János, megyei főjegyző, a MÖOSZ főjegyzői kollégium elnöke. A munkaerőpiaci programok (GINOP, EFOP) tükrében megtárgyalták a megyei foglalkoztatási paktumok  helyzetét, előre haladását. A TOP monitoring bizottság döntése alapján tájékoztató hangzott el a TOP pályázatokat érintő állami támogatások felülvizsgálatával kapcsolatban. Fehérvári Tamás, a  MÖOSZ elnöke ajánlásokat tett a MÖOSZ szerepével kapcsolatban, valamint javaslatot tett egy pénzügyi alap létrehozására.

1776_0_680.jpg

Jelentős érdeklődés kísérte a tanácskozást

A másnapi konferencián Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés, egyben a MÖOSZ elnöke megnyitó beszédében emlékeztetett, a MÖOSZ egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a megváltozott körülmények között megtalálja az ezeréves megyék lehetőségeit, jövőjét. Mint tudatta, a munkában kiváló partnerre leltek a BM-ben.

Az elnök az eddigi együttműködésre utalva hangsúlyozta, a MÖOSZ és a BM által lefolytatott program kiváló alkalmat kínált arra, hogy feltárjanak olyan területeket, amelyek módot biztosítanak a munkára a megyei önkormányzatok számára az elkövetkező időszakban.

1776_1_680.jpg

Konferencia közben. Jobbról: Török Dezső, Tipold Ferenc és Szabó István

Fehérvári Tamás kijelentette, továbbra is a lehetőségek tágítása a cél. Mint mondta, a megyék továbbra is segíteni tudják ötleteikkel a kormányzatot annak reményében, hogy a közös munka pozitív változásokat hozzon a megyék és az ország életében.

A konferencián Számadó Róza, a BM Önkormányzati Koordinációs Irodájának főosztályvezetője az önkormányzati tématerületen megvalósuló projekteket ismertette. Ezt követően Tatai Laura, a Miniszterelnökség, Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese tartott beszámolóta az EU-s fejlesztések koordinációjáról. A résztvevők Tipold Ferenc, a Nemzetgazdasági Minisztérium Területfejlesztési Tervezési Főosztályának főosztályvezető-helyettese előadásában a területfejlesztéssel kapcsolatos aktuális kérdésekről hallhattak.

1776_2_680.jpg

Munkamegbeszélés, dr. Kovács János (balra) és Szabó István (jobbra)

A résztvevők az előadások után hat csoportban műhelymunkán vettek részt. A megyei önkormányzatok munkatársainak a workshopon több területen is alkalmuk volt megismerni azokat a jó gyakorlatokat, melyeket a megyék az egyes területeken megvalósítottak.

Vissza