Bosch jubileum2017. október 6. (péntek) 11:28Másfél évtizede kezdte meg működését Miskolcon a Bosch. A technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója sajtótájékoztatón mutatta be a kéziszerszámokat gyártó és fejlesztő Robert Bosch Power Tool Kft. most záruló beruházásainak eredményeit, az autóipari gyártó Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. pedig új projektek indulását jelentette be. Az eseményen részt vett többek közt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke.

A Bosch Miskolcon az elmúlt időszakban számos sikeres projektet tudhat maga mögött. Az autóipari gyár teljesítette a két éve indított és Magyarország kormánya által 1,4 milliárd forinttal támogatott 9,3 milliárd forintos összköltségvetésű kapacitásbővítő beruházását, melynek keretében kutatási eredményeiket hasznosították, többek között gyártósorok beszerzését és a hozzájuk kapcsolódó tesztberendezések telepítését az elektromos meghajtások üzletág termékei számára.

1756_0_680.jpg

Tájékoztató a Boschban, Varga Mihály (b3) és Török Dezső (j1)

A Bosch miskolci kéziszerszámgyárában is lezárult egy csaknem félmilliárd forint állami támogatással megvalósuló 3,1 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházás: a faipari szegmens termékeinek gyártásával bővített a gyár. Ezenkívül a vállalat mindkét miskolci gyárában befejeződött a 2013-ban elindított több mint fél milliárd forintos összköltségvetésű tanműhely projekt megvalósítása is. A beruházást a magyar állam több mint 280 millió forinttal támogatta. A beruházás eredményeként idén ősztől 177 tanuló ült be az iskolapadba a két vállalat duális képzésének keretein belül, amely mára a régió legnagyobb ilyen jellegű oktatási programjának számít.

1756_1_680.jpg

Üzemlátogatáson

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. nemrég konzorciumi tagként, a Miskolci Egyetem irányításával „Korszerű anyagok és intelligens technológiák létrehozása” címmel indított közös projektet a Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) kutatói hálózatának keretében. Az autóipari Bosch gyár egy másik, szintén konzorciumi együttműködésben megvalósuló projekt indulását is bejelentette, amelynek célja a hűtővíz keringető szivattyú és motorhűtő ventilátor továbbfejlesztése az elektromos járművekben elvárt magasabb minőségi követelmények figyelembevételével.

Vissza