Megtartották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Éghajlatváltozási Platform második ülését2017. június 30. (péntek) 09:27A Megyeháza Szász-termében került sor június 27-én a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Éghajlatváltozási Platform második ülésére. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke köszöntötte a résztvevőket.

1723_1_680.jpg

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg az előadás-sorozatot

 

Taksz Lilla, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet munkatársa a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei klímastratégia éghajlati szempontú helyzetelemzésének ismertetésével kezdte az előadás-sorozatot.

Ezt követően a Bükki Nemzeti Parktól Rónai Kálmánné igazgató és Dudás György általános igazgatóhelyettes tartott előadást. Rónai Kálmánné kiemelte, hogy környezetünk védelme mindannyiunk kötelessége, majd Márai Sándor szavait idézte, miszerint „Mindennél fontosabb, hogy munkánkat, hajlamainkat és életütemünket egyeztessük a természet nagy és örök ritmusával.”

Dudás György az éghajlatváltozásnak a Bükki Nemzeti Parkra gyakorolt hatását ismertette. Kiemelte, hogy hazánkban törvény erejénél fogva védelem alatt áll valamennyi forrás, láp, barlang, víznyelő, szikes tó, kunhalom és földvár, majd ismertette, hogy működési területünkön eddig 40 láp, 123 kunhalom , 162 földvár, 2 923 forrás  került felmérésre, a regisztrált barlangok száma pedig 1 242 darab. Ezen túlmenően kitért a Bükki Nemzeti Park gazdag növény- és állatvilágára is.

Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatóhelyettese a klímaváltozás napjainkban is jól érezhető hatásairól szólt, kiemelve az elmúlt hónapok történéseit, a megyében tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyokat. Szemléletes képsorozattal készült az áprilisi havazás alkalmával végzett tevékenységükről, valamint a június 21-én történt Megyaszói jégverésről, amely a településen élő lakosságnak a közelmúltban rendkívüli károkat okozott. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta az önkéntesség szerepét, illetve azt, hogy a segítségnyújtás mindenkinek a feladata.

 1723_0_680.jpg

Szunyog Zoltán tűzoltó ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatóhelyettese is előadást tartott

 

Végül Vinczéné Telegdi Erzsébet szakmai megvalósító ismertette a KEHOP 1.2.0-15-2016-00006 azonosítószámú, Borsod-Abaúj-Zemplén megye klímastratégiájának elkészítése és a kapcsolódó szemléletformálási tevékenységek megvalósítása című projekt eddig elért eredményeit. Az önkormányzat a pályázat keretében több szemléletformáló rendezvényt is megvalósított, platform ülésen kívül konferenciát is rendezett. Ezeken kívül a gyermekek környezettudatos látásmódjának a fejlesztésére helyezték a hangsúlyt, az Edelényben, Bogácson és a Putnokon – a III. Megyenapon – megtartott foglalkozások alkalmával.

Az előadásokat kerekasztal megbeszélés követte, s végül Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke zárta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Éghajlatváltozási Platform második ülését.

 

Vissza