Klímatudatos rajzpályázat2017. június 19. (hétfő) 21:48Mit tehetek én az éghajlatváltozás ellen? – volt a témája a klímatudatos rajzpályázatnak, amelyre 301 pályamű érkezett. A jutalom kisvonatozással egybekötött erdei iskolai foglalkozás, valamint a díjazottaknak elismerő oklevél és tárgyjutalom volt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat nagy jelentőséget tulajdonít természeti értékeink megóvásának, a biológiai sokszínűség fenntartásának, a környezet védelmének. Ezzel összefüggésben a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében sikeresen pályázott a  Borsod-Abaúj-Zemplén megye klímastratégiájának elkészítésére és a kapcsolódó szemléletformálási tevékenységekre. A projektet a Magyar Földtani és Geofizikai Intézettel konzorciumban, közösen, az Európai Unió támogatásával valósítják meg.

 1719_0_680.jpg

Nagy élmény volt a kisvonatozás

A környezettudatos szemlélet kialakítását gyermekkorban kell kezdeni, ezért  rajzpályázatot hirdettek a megyében élő óvodások és általános iskola alsó tagozatosok számára Mit tehetek én az éghajlatváltozás ellen? – címmel.

 1719_2_680.jpg

A családi klíma sátor

Fogékonyak voltak a téma iránt a gyerekek és a pedagógusok, amit az is jelez, hogy összesen 301 rajz érkezett be.  Az óvodás gyermekek, illetve az általános iskola alsó tagozatos diákjai közül érvényes pályázatot benyújtók közül kiválasztott I., II. és III. helyezett osztálytársaival, csoporttársaival együtt erdei iskolában megtartott foglalkozásokkal egybekötött kisvasutas kiránduláson vehettek részt június 13-án a Bükkben. A kisvonat Diósgyőrből Mahócáig közlekedett, majd gyalog mentek tovább a közelben lévő erdei iskolába, ahol foglalkozásokon vettek részt, majd visszavonatoztak. A kirádulás közben felejthetetlen élménnyel gazdagodtak a gyerekek.

A verseny helyezettjeinek június 17-én, a III. Megyenap keretében Putnokon Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke és Bánné dr. Gál Boglárka alelnök adta át az elismerő oklevelet és a tárgyjutalmat.

 1719_3_680.jpg

A díjátadó meghitt pillanata

Óvodások: I. Paszternák Emma (Alacska), II. Lupkovics Gergő (Miskolc) III. Onder Gerda (Tiszaújváros). Általános iskolák alsó tagozat: I. Szabó Evelin (Sajószentpéter), II. Bukovics Blanka (Edelény). III. Juhász Benedek Péter (Miskolc). Különdíjat nyert Borcsik Anna, Demeter Luca, Majnár Alíz közös alkotása (Miskolc).

A megyenap keretében az érdeklődők a családi klíma sátorban játékos formában ismerkedhettek a tudnivalókkal.

Vissza