Gulág emlékfal Patakon2017. február 6. (hétfő) 11:01A második világháború végén sok tízezer magyar állampolgárt, jelentős részükben svábokat hurcoltak a Vörös Hadsereg hadparancsa alapján a Szovjetunióba kényszermunkára. Rájuk emlékezve állítottak emlékfalat Sárospatakon, az egykori laktanya előtt, amelyet pénteken délután avattak fel.

A szomszédos Hercegkútról 1945-ben málenkij robotra, vagyis  "egy kis munkára" begyűjtött embereket gyalogmenetben hajtották Sárospatakra. A rabság első éjszakáját az egykori honvéd laktanyában töltötték, majd vitték őket tovább a mai Ukrajna területén található Dombasz nehézipari központba. Az emlékfal - és a rajta lévő márványtáblák - az elhurcolt áldozatoknak állít emléket.

1658_0_680.jpg

Sokan eljöttek leróni a kegyeletüket

A pénteki avatáson emlékbeszédet mondott Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. Az emlékhelyet megáldották a történelmi egyházak képviselői, majd elhelyezték a kegyelet virágait. A megemlékezésen részt vett és koszorúzott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, valamint a térség közéletének szereplői, képviselői.

1658_1_680.jpg

Az emlékmű átadásának pillanatai

Vissza