Borsod-Abaúj-Zemplén megye klímastratégiájának elkészítése és a kapcsolódó szemléletformálási tevékenységek megvalósítása2016. december 9. (péntek) 09:04A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a KEHOP 1.2.0-15 kódszámú, Klímastratégiák kidolgozásához kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztés, valamint szemléletformálás című felhívás keretében érvényes pályázatot nyújtott be. A pályázat megvalósítása során az önkormányzat az alábbi két fő cél elérését tűzte ki:

I. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozása és működtetése,
II. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Klímastratégia kidolgozása és végrehajtása.

I. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Éghajlatváltozási Platform létrehozásának és működtetésének célja a megyei döntéshozók és a közvélemény klímaváltozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, az e témakörhöz köthető tevékenységek megyei szintű koordinálásának, a klímaváltozással kapcsolatos szakmai kommunikáció feltételeinek a hosszú távú biztosítása. A platform feladata a klímaváltozással kapcsolatos hírek, fejlesztési lehetőségek helyi szereplők számára történő eljuttatása, továbbá a helyi klímaváltozással, klímaváltozás mérséklésével, az ahhoz történő alkalmazkodással kapcsolatos fejlesztési igények, jó gyakorlatok felmérése és összehangolása, széles körű megismertetése, online szaktanácsadás biztosítása, rendszeres kapcsolattartás és együttműködés a Klímabarát Települések Szövetségével.

Az Éghajlatváltozási Platform a megalakulását követően, a tervezett 17 hónapos megvalósítási időszak alatt 6 ülés megtartását tervezi. Ezt követően, az öt éves a fenntartási időszak alatt évente egy ülés megrendezésére kerül sor, melynek koordinációját szintén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Hivatal végzi.

II. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Klímastratégia kidolgozása a Klímabarát Települések Szövetsége által kidolgozott módszertan és szakmai kontroll alapján, a térségi szereplők aktív bevonásával történik. A klímastratégia kidolgozása során kiemelt célkitűzés a klímaváltozás mérséklése mellett a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos cselekvési irányok meghatározására is. A klímastratégia kidolgozásának és végrehajtásának célja a megyei társadalmi gazdasági szereplők – így a lakosság, valamint a közintézményi és vállalkozói kör – érzékenyítése a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokra, valamint a szükséges intézkedések, beavatkozási irányok hatékony végrehajtásának elősegítése érdekében azok együttgondolkodáson alapuló meghatározása.

 

 

Vissza