Tisztelgés az ápolók előtt2016. február 24. (szerda) 09:41A Magyar Ápolók Napja alkalmából rendezett ünnepség keretében köszöntötték hétfő délután a Megyeházán az ápolókat, elismeréseket adtak át, illetve tiszteletbeli ápolóvá fogadták Török Dezsőt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét.

Az ünnepségen többek közt részt vett dr. Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánja,  dr. Kovács János, megyei főjegyző, Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója, intézményvezetők és ápolók.

1534_6_680.jpg

Az ünnepségre megtelt a Megyeháza dísz-terme

A Himnusz eléneklését követően Szegedi Judit, a MÁÉ szakképzési bizottság elnöke nyitotta meg az ünnepséget. Emlékeztetett arra, hogy az ápolók munkájának a „tárgya” maga az ember, s nem csak a testtel, hanem a lélekkel is foglalkozniuk kell. Külön köszönetet mondott azoknak akik nem hagyták el szülőföldjüket, az emberért, a jövőért dolgoznak.

1534_0_680.jpg

Kezdődik az ünnepség


„Boldog voltam, ha egy könnyet letörölhettem, ha egy nyomorúságos szív terhén könnyíthettem. A magam szenvedéseit alig éreztem” – idézte meg Kossuth Zsuzsannát, a magyar ápolás nagyasszonyát Török Dezső. Kiemelte humánumát, emberszeretetét, aki nagyszerű példakép a mai ápolók számára is. A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére ezért is választotta az Országgyűlés Kossuth Zsuzsanna születésnapját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává.

„Önkormányzatunk is nagyon fontosnak, elismerésre méltónak tartja az önök munkáját. A közgyűlés által alapított Szent Erzsébet Díjból minden évben kettőt adományozunk, az egyiket egy orvos, a másikat pedig egy ápoló kapja.

1534_2_680.jpg

A dékán asszony részletesen ismertette Kossuth Zsuzsanna életútját


Megyénk nagy szülöttéről sem feledkeztünk meg. Kossuth Zsuzsanna szellemi öröksége bekerült a megyei értéktárba” – tájékoztatott a közgyűlés elnöke. Emlékeztetett rá, hogy  a betegellátással, gondozással kapcsolatos feladatokat jelentős részben az ápolók végzik. A szaktudás mellett nagy empátiára van szükség, egy jó szó, egy simogatás sokszor csodákra képes. Ezeket a hétköznapi csodákat köszönte meg Török Dezső az ápolóknak.

1534_3_680.jpg

A köszönet és elismerés virágai

Dr. Kiss-Tóth Emőke szólt a Miskolci Egyetemen a három évtizedes múltra visszatekintő egészségtudományi képzésről. Ezt követően részletesen ismertette Kossuth Zsuzsanna kihívásokkal teli életútját, méltatta munkásságát. Kiemelte, hogy a hazafias tevékenysége mellett családanyaként is megállta a helyét.

1534_5_680.jpg

A tiszteletbeli ápolóvá avatás pillanatai


Az egyesület ezüst kitűzőjét Agócs Tamásné, Szabóné Turzó Kinga és Szűcs Jánosné vehette át.  Zima Mónika egy Katona Klári slágert énekelt. Ezt követően tiszteletbeli ápolóvá avatták Török Dezsőt.  A miniszteri kitüntetésben részesült Gyöngyösi Zoltánnét és a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola szakoktatói munkacsoportját Lukács Lászlóné a MÁE megyei vezetője köszöntötte.

1534_4_680.jpg

 


Az ünnepség hivatalos része ezzel véget is ért. Zárásként a ferenczisek adtak kulturális műsort, majd a Szózattal véget ért a megemlékezés.

Vissza