Hírek

Oldalak

Nők vezető beosztásban: A Juncker-Bizottság átlépte a 40%-os célértéket
Az Európai Bizottság túllépte a Jean-Claude Juncker elnök által 2014-ben kitűzött célt, melyben kötelezettséget vállalt arra, hogy megbízatása végéig a Bizottság közép- és felsővezetőinek legalább 40%-a lesz nő. A legfrissebb adatok szerint jelenleg a vezető pozíciók 41%-át nők töltik be, szemben a Juncker elnök megbízatása kezdetén mért 30%-kal.
2019.október.25.
Az európai beruházási terv jelentős hatást gyakorolt az uniós foglalkoztatásra és növekedésre

Az európai beruházási terv kulcsfontosságú szerepet játszik Európában a foglalkoztatás és a növekedés előmozdítása terén. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) és az Európai Beruházási Bank Csoport legutóbbi, a 2019.

2019.október.25.
Horvátország schengeni csatlakozását javasolja a Bizottság
Az Unió helyzetéről szóló 2017. évi beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke határozott támogatását fejezte ki az iránt, hogy Horvátország a szükséges feltételek teljesülése esetén a schengeni térség teljes jogú tagjává váljon. A Bizottság közleményt fogadott el a schengeni térséghez való csatlakozáshoz szükséges feltételek Horvátország általi teljesítéséről.
2019.október.25.
Filmkvíz a Kreatív Európa Program keretében

A Kreatív Európa MEDIA ismét meghirdette az európai filmkvízt, amelynek 8 nyertese ezúttal a Berlinben megrendezésre kerülő 32. Európai Filmdíj átadó gálán vehet részt decemberben. A kvíz a 18-30 év közötti korosztályt célozza a filmes műveltség erősítése és az európai filmek ismertségének növelése érdekében. 

2019.október.25.
Megkezdi munkáját az Európai Munkaügyi Hatóság
Október 16-án kezdte meg működését az Európai Munkaügyi Hatóság, mely kezdetben Brüsszelben, később viszont végleges székhelyén, Pozsonyban végzi majd tevékenységét. Ebből az alkalomból nyitóünnepségre kerül sor Brüsszelben, melyen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Peter Pellegrini, Szlovákia miniszterelnöke, valamint az Európai Bizottság két alelnöke – Valdis Dombrovskis és Maroš Šefčovič – és Marianne Thyssen uniós biztos is jelen lesz.
2019.október.25.
A 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetés: ideje dönteni

Az Európai Bizottság felkérte az uniós állam-, illetve kormányfőket, hogy nyújtsanak politikai iránymutatást, és adjanak új lendületet a tárgyalásoknak, hogy még az év vége előtt méltányos, kiegyensúlyozott és modern hosszú távú uniós költségvetésről lehessen megállapodni a 2021–2027-es időszakra vonatkozóan.

2019.október.24.
A Bizottság közzéteszi a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének 2019. évi kiadását
Az Európai Bizottság közzétette a Kulturális és Kreatív Városok Figyelőjének második kiadását. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által kidolgozott eszköz az európai városokban rejlő kreatív és kulturális potenciált hivatott felmérni és ösztönözni, amely létfontosságú a gazdasági növekedés és a társadalmi kohézió előmozdításához.
2019.október.24.
Pedagógusok világnapja: a Bizottság jelentést tesz közzé a tanári fizetésekről

Az Európai Bizottság Eurydice hálózata a pedagógusok világnapja (október 5.) alkalmából közzé tette éves jelentését, melyben a tanárok és az iskolaigazgatók fizetéséről és juttatásairól ad áttekintést. A jelentés megállapítja, hogy noha a 2017/2018-as tanévben a legtöbb európai országban emelkedett a tanárok fizetése, a bérnövekedés túlnyomórészt az inflációkövető indexálásnak volt tulajdonítható.

2019.október.24.
A Bizottság által elfogadott új szabályok fenntarthatóbbá teszik a háztartási készülékeket

Az Európai Bizottság további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse Európa szénlábnyomát, és hogy az európai fogyasztóknak kevesebb pénzt kelljen energiára költeniük. Ezek sorába illeszkednek azok a környezettudatos terméktervezésre vonatkozó új intézkedések, melyeket a Bizottság elfogadott.

2019.október.24.
Az uniós veszélyhelyzet-kezelési rendszerben Magyarország is segített az albániai földrengések és villámárvizek után

2019. szeptember 21-én két súlyos földrengés rázta meg Albániát, melyeket a rákövetkező napokban heves esőzések követtek az érintett területeken. Ezek a természeti katasztrófák komoly károkat okoztak, ezért az albán hatóságok nemzetközi segítséget kértek az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

2019.október.24.

Oldalak