Hírek

Oldalak

Hamisított gyógyszerek: új szabályok a betegek biztonságának javításáért

A gyógyszerhamisítás komoly veszélyt jelent az emberek egészségére. Holnap azonban új korszak kezdődik, ugyanis új szabályok lépnek életbe az Európai Unióban árusított vényköteles gyógyszerek biztonsági elemeire vonatkozóan.

2019.február.12.
A Bizottság elősegíti, hogy a polgárok más tagállamokból is hozzáférjenek egészségügyi adataikhoz

Jelenleg nagyban eltér, hogy az uniós polgárok milyen mértékben férnek hozzá más tagországokban tárolt elektronikus egészségügyi adataikhoz. Egyesek a saját hazájukban és más uniós országokban is hozzáférnek elektronikus egészségügyi adataik egy részéhez, mások viszont csak korlátozott mértékű vagy semmilyen digitális hozzáféréssel nem rendelkeznek.

2019.február.12.
A Bizottság iránymutatást tesz közzé az európai választási kampányban részt vevő biztosokra vonatkozó etikai normákról

Az Európai Bizottság részletes és gyakorlati iránymutatást adott ki arról, milyen etikai normák vonatkoznak a májusi európai parlamenti választások kampányában szerepet vállaló uniós biztosokra. Az iránymutatás biztosítani fogja a Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódex következetes alkalmazását.

2019.február.12.
Összefonódások: A Bizottság nem engedélyezi, hogy a Siemens felvásárolja az Alstomot

Az Európai Bizottság az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján megtiltotta, hogy a Siemens AG német vállalat felvásárolja az Alstom SA francia céget. A két vállalat egyesülése ártott volna a vasúti jelzőrendszerek és a nagyon nagy sebességű vonatok piacán folyó versenynek.

2019.február.12.
Hatályba lépett az EU‒Japán kereskedelmi megállapodás

A megállapodással a világ legnagyobb nyitott kereskedelmi övezete jön létre, mely 635 millió embert foglal magában, és a világ teljes GDP-jének csaknem egyharmadát termeli meg.

2019.február.12.
Az Európai Bizottság a megállapodás nélküli brexit esetén alkalmazandó utolsó intézkedéscsomagot fogadott el

Mivel egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az Egyesült Királyság idén március 30-án megállapodás nélkül lép ki az EU-ból (megállapodás nélküli brexit), az Európai Bizottság a mai napon elfogadta a rendkívüli helyzetre vonatkozó utolsó javaslatcsomagot az Erasmus+ program, a szociális biztonság rendszerek koordinálása és az uniós költségvetés terén.

2019.február.12.
Vitaanyag a fenntarthatóbb Európa 2030-ra történő megvalósításáról

A dokumentum az EU azzal kapcsolatos elkötelezettségét tükrözi, hogy megvalósítsa az ENSZ fenntartható fejlődési céljait, ideértve az éghajlat-politikai fellépésről szóló Párizsi Megállapodást is.

2019.február.12.
Budapesti diák lett a Juvenes Translatores fordítási verseny magyarországi győztese

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, kik nyerték meg a 2018–2019-es tanévben megrendezett Juvenes Translatores

2019.február.12.
Szeretne utazást nyerni a Cannes-i Filmfesztiválra?

A Kreatív Európa MEDIA program ismét meghirdetette európai filmes kihívását, melynek célja az európai filmes műveltség erősítése a fiatalok körében.             

Az online kvíz 10 legsikeresebb kitöltője utazást nyer a Cannes-i Filmfesztiválra, 2019. május 17-19. között.

További részletek az alábbi linken találhatóak.

2019.január.31.
Bizottsági jelentés a befektetőknek szóló állampolgársági és letelepedési programokról

Az Európai Bizottság ma első ízben mutatott be átfogó jelentést a több uniós tagállamban is működő befektetői állampolgársági vagy letelepedési programokról. A jelentés feltérképezi a meglévő gyakorlatokat, és azonosítja azokat a kockázatokat, amelyeket az ilyen programok jelentenek az EU számára – különösen a biztonság, a pénzmosás, az adókijátszás és a korrupció tekintetében.

2019.január.31.

Oldalak