Bemutatkozás

Europe Direct Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Információs Központ

A Europe Direct Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Információs Központ a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fenntartásában 2013. március 1-jén kezdte meg működését Miskolcon, a város szívében, a megyeháza épületében, a megyei és a városi közigazgatási intézményekkel egy helyen, azok közvetlen szomszédságában, a Városház tér 1. sz. alatt.

Europe Direct iroda, ügyfélfogadó

A megyei közgyűlés a megye területének európai uniós információval való lefedettségét fontosnak tartja ezért támogatta, hogy az önkormányzat részt vegyen a tájékoztató tevékenység végzésében.

A Europe Direct Információs Központ által nyújtott naprakész információhoz való hozzáférés biztosítása, különösen egy hátrányos helyzetben lévő megye településein élők számára, az uniós jogok és lehetőségek ismerete az egyes ember számára is a fejlődés esélyét nyújthatja.

Az épületben az Információs Központ céljaira 1 db 120-150 fő befogadására alkalmas díszterem - nagyobb volumenű konferenciák céljára - valamint a Europe Direct Információs Központ olvasótermének helyet biztosító „Szemere terem” áll rendelkezésre, mely alkalmas workshopok, EU-s tanórák, kisebb rendezvények megtartására is.

Mivel a megye lakosságának 40-50%-a hátrányos helyzetű településen él, az ő elérésük az Információs Központ egyik legfontosabb célja.

Jelenlegi célkitűzéseink között kiemelt helyet foglalnak el az ERFA, ESZA, KA, EMVA pénzügyi alapokon keresztül elérhető fejlesztési források közvetítése a potenciális kedvezményezetti kör felé.

Tevékenységeinkkel el szeretnénk érni, hogy az európai unióval kapcsolatos információkat érthetően, naprakészen juttassuk el a megye területén élő uniós állampolgárokhoz, különös tekintettel a tagságunkból eredő előnyök és lehetőségek bemutatására.

Az aktuális Európai Uniós kérdések kapcsán az iroda központi elhelyezkedésének plusz hozadékaként a járókelők részéről egy közvetlen „spontán”, nem célirányos célközönséget is el tudunk érni, kérdéseikre választ adni, esetleg a bennük felmerült kételyeket személyesen eloszlatni.

Partnereink:

1.      A megye területén lévő 358 települési önkormányzat

2.      járások,

3.      kisebbségi önkormányzatok,

4.      oktatási intézmények

5.      a megye területén működő alapítványok

6.      fejlesztési ügynökségek, Tourinform Iroda, Miskolc Megyei Jogú Város

Fontosnak tartjuk a kommunikációs eszközök közötti sokféleség biztosítását is mivel kizárólag így van lehetőség a legszélesebb körben elérni a megye szereplőit. Ennek érdekében tartjuk fenn weboldalunkat, facebook oldalunkat, e-hírlevél szolgáltatásunkat, személyes ügyfélszolgálatunkat, telefonos és e-mail kapcsolatunkat.  

Tevékenységeink és szolgáltatásaink

 • Információ szolgáltatás az európai unió intézményeiről, működéséről, szakpolitikáiról
 • Európai uniós pályázati, fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatos tanácsadás a potenciális pályázók részére
 • Olvasótermi szolgáltatás az Európai Unió kiadványainak népszerűsítésére, bemutatására
 • Európai Uniós adatbázisokhoz való hozzáférés biztosítása
 • Felsőoktatási intézmények hallgatói számára témakeresés
 • Oktatási intézmények diákjai számára EU-s tanórák megtartása a helyszínen, multimédiás eszközök használatával, vetélkedőkkel egybekötve
 • Európai uniós rendezvények, szemináriumok workshopok, fórumok szervezése önállóan illetve társszervezésben az európai uniós prioritásokhoz kapcsolódóan, az utca emberét érintő kérdésekben illetve szakmai témákban
 • A tájékoztató feladat minél szélesebb körben történő bemutatása érdekében partnerkapcsolat építés az egész megye területén a legszélesebb körű lefedettség érdekében
 • Kiadványok terjesztése az egész megyében annak érdekében, hogy az uniós lehetőségek és előnyök a legkisebb falvakban élő uniós polgárokhoz is eljussanak
 • Facebook oldal működtetése
 • Internet, fénymásolási, nyomtatási lehetőség biztosítása az olvasótermi szolgáltatás keretében
 • A megye különböző településein megrendezésre kerülő kiállításokon, rendezvényeken való részvétel, európai uniós sátor felállítása

Kérjük, ha elégedett a Europe Direct iroda honlapjának tartalmával, töltse ki az alábbi elégedettségi kérdőívet:

http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EDICfeedback2014?surveylanguage=HU

Köszönjük!

 

Euraxess Europass Euroguidance Fiatalok lendületben Program Eurodesk Egészen életen át tartó tanulás program

FP7 eTwinning ECC-NET SOLVIT EIT Fin-NET