MATANDA

Kategória: IPARI ÉS MŰSZAKI MEGOLDÁSOK
Cím/hely:
Weboldal: www.matanda.hu

A MATANDA rúdra fűzött, piros-kék korongok rendszere, amelyek lapjai nemcsak színükben, de felületkiképzésükben is eltérnek egymástól. Ez teszi lehetővé, hogy vak gyermekek is használhassák. Az eszköz segíti a pedagógusok munkáját a magyarázatban, a tanulók számára pedig kézzel fogható segítség a matematikai törvényszerűségek megértésében. A négy alapműveleten kívül az alsó tagozatos matematika tananyag csaknem minden témaköre feldolgozható segítségével.

Az ALAPTÁBLÁZAT 90°-kal történő elforgatásával HELYI ÉRTÉK TÁBLÁZAT-ot kapunk, ebben a helyzetben műveletvégzések mellett, mértékegységek váltására is alkalmas. A tanulói és demonstrációs eszközök 10-es, 20-as és 100-as számkörben is használhatóak. A gyermekek a játékos matematikai eszközök használata során, tevékenység közben fedeznek fel összefüggéseket és ezekből következtetéseket vonnak le.

Az eszköz kezdeti stádiumától a mai napig folyamatosan fejlődik, ezáltal a használhatósági köre folyamatosan bővül.

Pedagógiai intézetekben, nevelési tanácsadókban, általános iskolákban, óvodákban, fejlesztő házakban és kistérségi szervezésű továbbképzéseken mutatkozott be a MATANDA az ország több pontján a mai napig is rendszeresen. Újabban az óvodákban is használják képességfejlesztésre, szakiskolákban pedig felzárkóztatásra.

Az eszköz beválás vizsgálata a Szegedi tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének irányításával két kísérletben is eredményesen megtörtént, több száz tanuló bevonásával. A mutatók szerint a MATANDA alkalmas a mennyiség-, szám-, és műveletfogalmak kialakítására, fejlesztésére, a felzárkóztatásra és tehetséggondozásra egyaránt.

A MATANDA több szakmai elismerésben részesült, külföldön is megmérettetett, amelyek eredménye sok-sok elismerés.

51_1_300.jpg 51_2_300.jpg

 


Források:
100 csoda TV2 bemutató film: http://tv2.hu/musoraink/100_csoda/32790_matanda_a_kisiskolasok_szamologepe.html
Blikk Nők: http://www.blikk.hu/blikk_eletmod/igy-konnyeben-megy-a-matek-2044130
Magyar Krónika: http://www.magyarkronika.com/esemenyek/1104-5.html
Magyar Hírlap - 2008 http://archivum.magyarhirlap.hu/belfold/magyar_holgyek_sikere_szoulban.html
Magyar Hírlap - 2013 http://archivum.magyarhirlap.hu/univerzalis-magyar-szamoloeszköz
Duna World Novum 2015 http://novumtv.hu/adasaink/2015-04-11
mtro.hu http://mtro.hu/tudomany/aki-lathatova-tette-a-lathatatlant/
goldspirit.hu http://goldspirit.hu/lathato-matematika