Riolittufa pincefaragás

Kategória: ÉPÍTETT KÖRNYEZET
Cím/hely: Bükkzsérc
Weboldal: www.pelyhepince.hu

A Bükkalján és Eger környékén található pincéknek középkorra visszavezethető múltja van, a 16. század második fel és 1777. között készültek. A hagyomány szerint még a török idők előtt készült faragott pincéket a 16. században egyházi célokra használták. A hagyomány tudni véli, hogy a reformáció elterjedése idején eltiltották a katolikusoktól a templomok használatát- a katolikusok ezekben a faragott riolittufa pincékben gyülekezett- és itt tartották a misét.

A bükkzsérci Pelyhe Pince- Múzeumban, a 20 m hosszúságú pincében, Magyarország első zsűrizett tufapince faragásai láthatók.

A zsűrizett riolittufa faragott pince Mezőkövesdtől 18 km-re, Bogács irányába, a Bükki Nemzeti Park lábánál, a csodálatos fekvésű Bükkzsércen található a Pelyhe-Pince Múzeumban, amely a községtől 1,5 és 2 km távolságban található. A présház és pince a Katolikus Egyház tulajdona volt, múltja az 1800-as évekre nyúlik vissza. A 20 m hosszúságú pince falán, a faragásokon , a szőlőfeldolgozás életnagyságú jelenetei láthatóak. A „Szüretel a család”, „Satulás és boroshordóba öntés”, valamint a „Borosgazda kínálja vendégeit” című alkotásokat 2006-ban zsűrizték, mindhárom alkotást a bíráló bizottság, zsűrizésre méltónak ítélt.

A pince 2008-ban a „Minőségi Borok tárolóhelyei” c. pályázaton megkapta (3 megye 71 pályázója közül) a „Különlegesen kiváló pincediploma” díjat.

A riolittufa faragások a kultúra és értékteremtő művészi alkotások, melyeknek feladata, hogy megőrizze, ápolja ezen értékeket. A 2002-2004 között készült riolittufa pince faragások átörökítik évszázados, középkorra visszavezethető múltú egyedi értékeket és a turizmus fejlesztést gazdagítják művészi, nemzeti értékükkel. A Pelyhe-Pince –Múzeum fontosnak tartja a magyarországi riolittufa pince faragások, az ország első zsűrizett tufapince faragásainak művészi értékeinek őrzését, ápolását, a következő nemzedék számára átörökítést. Kulturális Örökségnapokon való részvétellel erősítjük a riolittufa pince faragások nemzeti értékeinek művészi bemutatását. Az országunk kiemelkedő pozitív jelentőségű értéke ez a zsűrizett riolittufa pince faragás. Idehaza és a világ minden részén magyar jellegzetességet, nemzeti értéket képviselnek.

35_1_300.jpg

 


Források:
Kiadványok:
- Bükkalja ősi kövein c. kiadvány, 2005.
- Itthon Belföldi Utazási Magazin, 2008. február
- Helyi Termék Magazin, 2010.
- Észak-Magyarország Idegenforgalma és Vendéglátása 2011-2012.
Videó:
- Miskolc TV 2006.: http://mikom.hu/miskolc _ma_wa.php(a miskolci TV 2008.03.28-i adása, az „A 12473” számú hangtár)
- Főtér, 2008. (MTV1 Főtér, 2008.03.09.-i adása)
- ATV 2011. 10.09.: „Hazai turizmus” c. műsora
- Szépasszony-völgyi séta – pincenézőben Császár Zoltán Szépasszony-völgy biztos 2000. évben bemutatott film
Internet:
www.pelyhepince.hu
www.facebook.com/pelyhepince
http://www.youtube.com/watch?v=TLfWOY98Hlk&feature=player_embedded
www.tajhaz.lap.hu
www.nordtour.hu/info/temak/egyedi-ertekek-aregioban
www.turizmusonline.hu/cikkek/cikk.php?id`10134
www.turizmus-em.hu/WEB_3/egyeb_borsod.htm