sajósenyei Máriássy Kúria

Kategória: ÉPÍTETT KÖRNYEZET
Cím/hely: Sajósenye


A Máriássy kúria 1785-95 közötti időben épülhetett (késő barokk). Jelenleg a műemlék jellegű épületek lajstromába van felvéve.

A Máriássyak az ún. ősnemesi „de genere” családok körébe tartoznak. A Szepességben Márkusfalván várat és kastélyt is építettek. A kúriát a borsodi ágból származó Máriássy László építette, aki Sajószentpéteren született. Hitvese Szathmáry Király Teréz, aki Hangácsi születésű és férjével együtt a senyei kriptában van eltemetve. Gyermekük, László 1848-ban születve itt élte meg a cári csapatok megszállását. Keresztapja Szemere Bertalan a 48-as belügyminiszter. Hitvese rimaszombati nemes Szabó Ida. Fiuk Tivadar cs.kir.kamaráshuszár százados és lányuk az udvarház utolsó gazdája szintén itt született és hunyt el. Utóbbi két gyermeknek adott életet Margitnak (Simonffy Gyuláné)  és Orosz Zoltánnak, aki mindkét világháborút mint katonatiszt harcolta végig. Kitelepítése után itt talált otthonra az államosított házban. 1993-ban a kormány kárpótlási rendelete révén a Simonffy testvérek ill jogutódjuk lett az új tulajdonos.

L alaprajzú, főnézetében egy emeletes hátsó traktusában féli földbe süllyesztett helyiség felett félemelettel. Az épület az utcára merőlegesen néz, önmagában áll. Teteje kontyolt nyeregtős cserépborítással, timpanonos szerkezettel.Az épület főhomlokzata az utcára néz, kis előre ugró rizalitján timpanon lezárás. Homlokzata 1-2-1 tengelyes, bejárata az udvar felől lépcsős feljáratról nyílik ez zárt, ablakos árkádon keresztül.Udvari homlokzatát ez a zárt loggia és a süllyesztett földszint és félemelet ablakai határozzák meg. A pincében két ajtón lehet az udvarról is bejutni, az északi homlokzata 6 tengelyes. Cserépfedése új, külső vakolata, meszelése szintén. Ablakai egyenes záródásúak, a zárt loggiában pedig nap méretű félkörívesek. Az ablakok vakolatkeretesek. Az épület berendezései között több helyen korhű  bútorok láthatóak.

 

99_0_t 99_1_t 99_2_t 99_3_t
99_4_t 99_5_t 99_6_t