Műszaki infrastruktúra


Vasúti közlekedés

A megye Budapest irányából a 80-as számú vasúti fővonalon közelíthető meg. Budapest-Miskolc között naponta 14 pár IC vonat közlekedik, az eljutási idő 2 óra 1 perc. Az IC vonatok közlekedése ütemes, nemcsak munkanap, hanem hétvégén is óránként közlekednek.

Miskolc és Nyíregyháza között (a Budapest-Miskolc-Debrecen-Szolnok-Budapest un. körIC-forgalomban) naponta 7 pár Intercity vonat közlekedik és a két várost ezen kívül óránkénti személyvonati közlekedés is összeköti. (Minden 2. órában szerencsi átszállás szükséges).

Miskolcot Szikszón és Encsen keresztül Kassával naponta két pár nemzetközi IC-vonat kapcsolja össze.

A Budapest-Miskolc-Szerencs-Sárospatak-Sátoraljaújhely viszonylatban két óránkénti ütemes sebesvonati közlekedés van.

A megye vasúthálózatának hossza 388 km, melyből 210 km a vasúti törzshálózatba tartozik, ebből 194 km villamosított. A megye vasúthálózata Miskolcról kiinduló sugaras rendszerű.

Az előzőekben ismertetett városokon túl, sebes- vagy gyorsvonattal megközelíthető városaink a következők: Mezőkövesd, Felsőzsolca, Szerencs, Sárospatak és Sátoraljaújhely.

Személyvonati kapcsolata Emődnek, Felsőzsolcának, Edelénynek, Szendrőnek, Kazincbarcikának, Putnoknak, Sajószentpéternek, Ózdnak, Göncnek van.

Vasúti összeköttetéssel csak Mezőcsát és Borsodnádasd város nem rendelkezik.  

Légi közlekedés

A megyében jelenleg 2 repülőtér üzemel, Miskolcon és Sárospatakon, de menetrendszerű közlekedés nincs. A miskolci repülőtér kis és közepes méretű gépek fogadására képes. A gépek leszállása füves pályára történik. Mezőkövesd város közigazgatási területén lévő betonkifutó és tároló pálya a Magyar Állam tulajdonában van. A létesítmény a HM katonai tartalék repülőtérként tartja nyilván. A Megyei Területrendezési Terv nemzetközi regionális kereskedelmi repülőtérré fejlesztésével számol.

Vízi közlekedés

A Tisza és a Bodrog folyók hajózhatók. Menetrendszerű közlekedés nincs, de a MAHART és magánvállalkozók igény szerint turisztikai szolgáltatást nyújtanak. A Bodrogon Sárospatak és Tokaj, a Tiszán Tokaj- Tiszaújváros, valamint Tiszaújváros -Tisza - tó közötti hajóutak szervezésére kerül sor. Mindkét folyó a vízi túrák kedvelt útvonala. A vízparti települések a személyhajó kikötésére alkalmas stégekkel rendelkeznek. A Tisza folyó melletti megyék kezdeményezték  a folyó nemzetközi hajóúttá történő nyilvánítását.